China a calificat sâmbătă democraţia americană drept “armă de distrugere în masă”, după summitul pentru democraţie organizat de preşedintele american Joe Biden pentru a apropia ţările care împărtăşesc aceleaşi valori în faţa regimurilor autoritare, informează AFP.

“‘Democraţia’ a devenit de multă vreme o ‘armă de distrugere în masă’, utilizată de SUA pentru a se amesteca în alte ţări”, a denunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez într-un comunicat publicat online, care acuză Washingtonul că “a pus la cale ‘revoluţiile colorate’ din străinătate”.

China a fost lăsată deoparte la summitul virtual de două zile, ca şi alte ţări precum Rusia şi Ungaria, şi l-a acuzat în mod direct pe preşedintele american că alimentează divizările ideologice moştenite de pe vremea Războiului Rece.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze a susţinut de asemenea că summitul a fost organizat pentru “a trasa linii de prejudecăţi ideologice, a instrumentaliza şi a înarma democraţia…(şi) a incita divizarea şi confruntarea”.

La rândul său, China se angajează să “reziste şi să se opună ferm tuturor felurilor de pseudo-democraţie”.

Odată cu apropierea summitului, Beijingul şi-a intensificat campania de propagandă împotriva democraţiei americane, descrisă drept una coruptă şi un eşec.

Într-o carte albă publicată săptămâna trecută, menită să întărească legitimitatea sa, regimul comunist chinez, devenit din ce în ce mai autoritar în timpul preşedinţiei lui Xi Jinping, a lăudat propriul model, cel al unei “democraţii populare integrale”.

Tensiunile între cele două mari puteri mondiale s-au agravat în ultimii ani, pe fondul competiţiei comerciale şi tehnologice, drepturilor omului şi problemei Taiwanului.

Statele Unite au impus vineri o serie de sancţiuni împotriva Chinei, Coreei de Nord şi Myanmarului, vizând în special o companie chineză de recunoaştere facială acuzată că este folosită în supraveghere minorităţii musulmane uigure din Xinjiang şi un studio de animaţie nord-coreean, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here