Creșterea prețului la energie a determinat un grup de state condus de Franța să reaprindă dezbaterea la conferinta mondiala COP 26 despre gaze și energia nucleară la ultimul summit european, pledând ca aceste surse să fie etichetate drept „energie verde” şi să primească finanţare din partea Uniunii Europene, scrie EuObserver.

„Macron s-a decis în privința energiei nucleare și e pregătit să facă orice pentru a o obține. Acest lucru include constituirea unei coaliții poluante cu țările pro-gaz precum Grupul Visegrad, Slovenia, Bulgaria, România și Croația”, acuză, în replică, europarlamentarul ecologist Bas Eickhout, avertizând că politica energetică a preşedintelui francez ar putea duce la o deraiere a Pactului Verde european.

O pledoarie în favoarea energiei nucleare a fost lansată şi de mai  multe sindicate din Marea Britanie, Franţa, Belgia, Cehia, Ungaria, Slovacia și România, care, potrivit Financial Times, au transmis joi o scrisoare pentru a face presiuni asupra liderilor politici să includă energia nucleară în pachetul energiei curate.

Alternativa, argumentează sindicatele, ar fi creșterea importurilor de gaze  din țări precum Rusia, mai notează Financial Times. Emerging Europe analizează decizia României de a instala reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, de tehnologie americană. Cu mult mai ieftine decât reactoarele nucleare convenționale, reactoarele modulare par a oferi soluția perfectă pentru economiile în curs de dezvoltare care fac tranziția de la combustibilii fosili, comentează publicaţia britanică, atrăgând atenţia că tehnologia nu a fost încă aprobată de Uniunea Europeană.

În timp ce activiştii de mediu, precum Alin Tănase de la Greenpeace România, se tem că „România ar deveni un cobai pentru tehnologii nucleare testate insuficient”, susţinătorii reactoarelor modulare spun că ele au șanse mult mai mici de a se supraîncălzi, iar designul inovator al noii tehnologii poate reduce și alte riscuri tehnice, cum ar fi defectarea pompelor de răcire. În plus, compania producătoare, NuScale, afirmă că reactoarele sale au mult mai puține părți în mișcare decât cele tradiționale, reducându-se astfel probabilitatea unor defecțiuni care să ducă la accidente, mai notează Emerging Europe, citata de Rador

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here