Preşedintele chinez Xi Jinping îndeamnă marţi membrii Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) să-i rămână loiali şi să continue să slujească poporul, după ce decorat cu o nouă medialie de onoare 29 de membri ai partidului, în cadrul unor ceremonii de marcare a 100 de ani de la înfiinţarea formaţiunii, relatează Reuters.

Partidul Comunist Chinez, care conduce ţara din 1949, avea 91,9 milioane de membri în 2019 – reprezentând 6,6% din populaţia chineză.

În cadrul acestei săptămâni de maercare a 100 de ani de la înfiinţare, PCC a organizat luni seara un spectacol de gală pe stadionul naţional de la Beijing, denumit ”Cuib de pasăre” din cauza arhitecturii sale.

Spectacolul, compus din scene riguros coregrafiate ce ilustrează istoria Chinei comuniste, cu evocarea pe un ecran mare a principalilor lideri, de la Mao Zedong la Xi Jinping, în acompaniamentul muzical a 100 de trompete şi fără a uita salutările transmise de astronauţii chinezi aflaţi în prezent în spaţiu, a trecut cu vederea capitole mai puţin plăcute ale trecutului comunist.

Focurile de artificii, de obicei interzise în Beijing, au iluminat cerul în timp ce mii de spectatori s-au adunat în faţa stadionului unde a avut loc spectacolul şi care a fost construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008.

China, singura mare dictatura comunista a lumii, s-a aflat la originea pandemiei COVID19 care a ucis milioane de oameni si a generat pierderi de mii de miliarde de dolari pe intreg globul.

Publicaţia Le Figaro publică o scrisoare deschisă a zeci de cercetători care insistă în realizarea unei investigaţii amănunţite la care să participe, dacă este posibil şi guvernul chinez. Pe 12 iunie 2021, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii declara că familiile a milioane de persoane decedate din cauza acestui vírus merită să ştie de unde a apărut SARS-CoV-2 pentru a se putea evita ca un astfel de eveniment să se reproducă. Toate naţiunile, inclusiv China au interesul direct să fie găsită originea pandemiei, scriu specialiştii în scrisoarea deschisă.

A eşua în realizarea unei anchete detaliate asupra originilor unei pandemii mondiale înseamnă ca toată planetă să fie expusă unor riscuri inutile, la fel şi viitoarele generaţii, spun experţii internaţionali în această scrisoare deschisă.

De aceea ei cer liderilor din întreaga lume să garanteze o anchetă completă în acest sens.

China este invitată să colaboreze pe deplin şi să ia în calcul toate scenariile posibile privind apariţia virusului.

Ancheta ar trebui derulată de o echipă de experţi multi-disciplinari, în domenii diverse – investigaţie ştiinţifică, experienţă de audit în laborator, competenţe de inginerie, analiză de date.

O anchetă ştiinţifică completă înseamnă un acces total la toate dosarele, eşantioanele şi personalul vizat, organizarea de întâlniri confidenţiale cu experţi chinezi – în afara unui control al guvernului chinez şi în prezenţa unor traducători independenţi, este subliniat în scrisoarea deschisă.

Datele brute colectate ar urma să fie analizate de experţi internaţionali – în mod transparent într-un termen rezonabil – preţ de câteva luni şi nu de ani.

Oamenii de ştiinţă spun că pentru binele umanităţii, guvernul chinez trebuie să fie partener în această anchetă completă şi transparentă.

Iar dacă totuşi refuză, alternativa este ca grupuri de naţiuni, să se coordoneze în jurul unui organism ori mecanism pentru a realiza o anchetă alternativă fondată pe ştiinţă şi pe datele existente.

Adică, pe eşantioane prelevate din spitale ori din mediu şi provenite din state în care a apărut relativ devreme acest virus. Este nevoie de baza principală de date a Institutului de la Wuhan – care, deşi se regăsea online în septembrie 2019, ea a fost retrasă şi a rămas astfel.

Si Comisia Europeană ar trebui să vină cu precizări dar şi diverse instituţii de cercetare din Franţa care au colaborat în ultimii ani cu Institutul din Wuhan, se arată în scrisoarea publică apărută în presa franceză, citata de rfi.ro

In cei 100 de ani de comunism, in China au fost ucisi sute de milioane de cetateni in numele ideologiei. Aceasta tara nu a cunoscut niciodata libertatea, democratia, libera exprimare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here