William Burns, nominalizat de preşedintele american Joe Biden pentru funcţia de director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), a declarat miercuri în Senat că pentru securitatea naţională a SUA competiţia cu China şi contracararea leadershipului ei ”agresiv” sunt esenţiale, transmite Reuters.

Burns (64 de ani), fost diplomat de carieră care a lucrat atât în administraţii republicane, cât şi în cele democrate, este de aşteptat să obţină facil confirmarea Senatului pentru şefia CIA. El a fost ambasador în Iordania şi Rusia şi a deţinut alte trei poziţii importante în Departamentul de Stat.

În timpul audierii în Comitetul pentru Intelligence al Senatului american, Willian Burns a afirmat că va avea patru principale priorităţi – ”oameni, parteneriate, China şi tehnologie” – dacă va ajunge să conducă CIA.

El a numit China ”un adversar autoritar, formidabil”, care îşi consolidează capacitatea de a fura proprietate intelectuală, de a-şi reprima poporul şi de a-şi construi influenţă în interiorul SUA.

Burns a accentuat că ameninţările ”cunoscute” persistă, printre care cele din partea Rusiei, a Coreii de Nord şi a Iranului, alături de riscurile reprezentate de ameninţările cibernetice şi de problemele globale din domeniul sănătăţii.

William Burns şi Jake Sullivan, actualul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, au condus în 2013 negocieri secrete cu Iranul care au contribuit la crearea condiţiilor pentru încheierea acordului nuclear internaţional din 2015. Fostul preşedinte Donald Trump a retras SUA din acest acord în august 2018 şi a reintrodus sancţiuni contra Teheranului, pe care l-a acuzat de încălcarea termenilor înţelegerii, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here