Noi dovezi privind acumularea constantă de trupe și tehnică militară din Rusia la granița cu Ucraina au fost furnizate de fotografii din satelit, analizate de compania Maxar.

Imaginile arată extinderea prezenței militare mai multe zone din Belarus, Crimeea și vestul Rusiei.

Trupele ruse au continuat să intre în Belarus în ultimele două săptămâni. Ministerele Apărării din cele două țări susțin că desfășurările au loc înaintea unui amplu exercițiu militar comun programat luna aceasta. 

Potrivit Maxar, imaginile colectate de pe orbită reflectă un nivel crescut de activitate și de pregătire a trupelor, scrie antena3.ro

Maxar și alte companii care folosesc imagini realizate cu ajutorul sateliților artificiali au remarcat în ultimele luni extinderea poligoanelor și garnizoanelor militare într-un spațiu situat la circa 240 de kilometri de granița ucraineană. 

Unele amplasamente se află la doar câțiva kilometri de frontieră.

O nouă fază a activității militare a Moscovei

În ultimele două săptămâni, câteva noi desfășurări militare semnificative au fost observate în Belarus”, precizează Maxar.

“De asemenea, corturi militare sau adăposturi pentru soldați au fost văzute practic în fiecare locație de desfășurare din Belarus, Crimeea și vestul Rusiei, ceea ce sugerează că unitățile sunt însoțite de trupe și și-au crescut nivelul general de pregătire”, adaugă compania.

Maxar a comparat imaginile realizate în septembrie 2021 și la sfârșitul lui ianuarie 2022 în aceeași tabără din Novoozernoe, în peninsula Crimeea. Comparația a indicat  o creștere a activității, fiind amenajată o zonă de corturi.

Amenajările indică faptul că amplasamentul este gata să primească trupe, deși până în prezent acestea nu au fost semnalate aici.

În alte imagini, Maxar a constatat activitate militară locală de instrucție în desfășurare, inclusiv exerciții de manevră și tir de artilerie cu muniție reală, în numeroase poligoane.

Tiruri de artilerie cu muniție reală la 50 km de granița cu Ucraina

La poligoanele Pogonovo (situat la 220 de kilometri de frontiera cu Ucraina) și Persianovsky (50 de kilometri de frontieră), sateliții au surprins craterele de impact.

Konrad Muzyka, analist în domeniul apărării specializat pe Rusia și Belarus în cadrul companiei de consultanță Rochan Consuting, apreciază că în prezent sunt între 74 și 76 de grupe tactice de nivel batalion amplasate în jurul Ucrainei.

O astfel de grupă tactică numără aproximativ 1.000 de soldați împreună cu unitățile de sprijin.

Analistul citat de CNN arată că, din prima săptămână a lunii ianuarie, Rusia a deplasat în vestul Rusiei și în Belarus forțe din Districtul Militar Est, situat la mii de kilometri distanță în Siberia.

“Mărimea acestor deplasări este semnificativă: poate 15 sau 20 de grupe tactice de nivel batalion”, a precizat el.

Analistul a mai indicat că forțele terestre ruse au desfășurat unități care includ rachete Iskander cu rază scurtă în Belarus și în zone rusești apropiate de Ucraina.

Potrivit lui Muzyka, ar fi cel puțin 48 de lansatoare în jurul Ucrainei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here