Preşedintele american Joe Biden a anunţat joi că o operaţiune a forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei l-a vizat pe liderul grupării Stat Islamic (SI), Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, relatează Reuters şi AFP.

“Mulţumită îndemânării şi curajului forţelor noastre armate, l-am eliminat de pe câmpul de luptă pe Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, liderul SI. Toţi americanii s-au întors în siguranţă din operaţiune”, a precizat Biden într-un comunicat.

Preşedintele SUA a mai precizat că va oferi detalii suplimentare despre operaţiunea din noaptea de miercuri spre joi în cursul zilei.

Imagine

Liderul grupării Stat Islamic (SI), Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a murit detonând o bombă care se afla asupra sa, în timpul unui raid al forţelor speciale americane în Siria în noaptea de miercuri spre joi, a declarat joi un înalt responsabil de la Casa Albă, relatează AFP şi Reuters.

“La începutul operaţiunii, ţinta teroristă a detonat o bombă care l-a ucis atât pe el, cât şi membri ai propriei familii, printre care femei şi copii”, a declarat oficialul citat.

“Forţele pentru operaţiuni speciale ale SUA aflate sub controlul Comandamentului central au executat o misiune antiteroristă în această seară în nord-vestul Siriei. Misiunea a fost una reuşită”, se arată în comunicatul secretarului de presă al Pentagonului, John Kirby.

Imagine

Locuitorii din Atmeh au indicat pentru Reuters că raidul american a avut loc în jur de miezul nopţii într-o zonă dens populată din apropiere de graniţa cu Turcia, unde sunt găzduiţi zeci de mii de sirieni strămutaţi, în tabere improvizate şi supraaglomerate.

Potrivit unui localnic, mai mulţi oameni au murit în cursul raidului, care a durat circa două ore, iar alt locuitor a afirmat că salvatorii au scos cel puţin 12 cadavre, inclusiv copii şi femei, de sub ruinele unei clădiri cu mai multe etaje.

Organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a afirmat că cel puţin nouă persoane au murit la Atmeh în urma operaţiunii americane, inclusiv trei civili, a consemnat AFP.

Regiunea Idlib, unde se află Atmeh, este controlată în mare parte de jihadişti şi rebeli.

A fost cea mai amplă operaţiune a forţelor americane în Siria de la uciderea, în octombrie 2019, în aceeaşi regiune a lui Abu Bakr Al-Baghdadi, liderul grupării radicale Stat Islamic.

AFP mai notează că operaţiunile heliportate cum a fost cea din cursul nopţii sunt foarte rare în Siria şi ea a intervenit la câteva zile după încheierea unui asalt al Statului Islamic asupra unei închisori administrate de Forţele democratice siriene, dominate de kurzi, în regiunea Hasakah din nord-estul Siriei. Atacul şi luptele ce au urmat s-au soldat cu 373 de morţi, între care 268 de jihadişti, 98 de membri ai forţelor kurde şi şapte civili, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here