Comisia Afacerilor Externe din cadrul Parlamentului britanic anunţă marţi că urmează să ancheteze cu privire la ”bani murdari” care trec frontierele britanice, în contextul în care Londra este arătată cu degetul din cauză că primeşte fonduri ruseşti îndoielnice pe pieţele britanice fiannciară şi imobiliară, relatează AFP.

Această anchetă urmează să vizeze ”provocări importante” la adresa economiei mondiale, prin ”fluxuri importante de bani murdari”, în care Regatul Unit şi teritoriile sale de peste mări pot juca un rol de ”facilitator”, anunţă într-un comunicat Comisia de Politcă Externă.

”Regatul Unit se află în centrul finaţelor mondiale, atrage investiţii din întreaga lume şi le aduce avantaje considerabile britanicilor”, apreciază în comunicat preşedintele Comisiei, Tom Tugendhat.

”Însă problema este că aceste canale ale bogăţiei transportă totodată corupţia şi crima în pieţele noastre”, subliniază el, insistând asupra faptului că Guvernul brtanic ”a făcut puţin până acum pentru a răspunde acestor pericole”.

”În calitate de centru financiar mondial, Regatul Unit se află într-o poziţie unică pentru a acţiona şi a proteja de ameninţări la adresa ordinii internaţionale în baza statului de drept. Intmidarea Ucrainei de către Rusia şi presun exercitate de către Kremlin asupra altor state europene arată în mod clar că trebuie să acţionăm”, subliniază el.

”LONDONGRAD”

După ani de tensiuni extreme cu Rusia, Londra a adoptat o poziţie foarte ofensivă în criza din Ucraina şi acuză Moscova de faptul că vrea să cucerească Kievul şi să pună la putere un Guvern prorus şi a trimis armatei ucrainene rachete antitanc.

Însă autorităţile britanice sunt acuzate, de asemenea, de faptul că închid ochii la originea unei părţi a banilor ruşi care vin la Londra – supranumită uneori ”Londongrad” -, suspectaţi că provin uneori din corupţie şi că sunt folosiţi în scopul unei influenţări.

Miliardari ruşi dispun de active importante şi proprietăţi în cartiere de lux din Londra, iar ONG-uri şi oficiali britanici au tras un semnal de alarmă.

”În timp ce Moscova îşi arată muşchii în Ucraina, banii ruseşti ne otrăvesc malurile”, denunţa Tom Tugendhat într-un editorial publicat vineri în CityAm, unul dintre cele mai citite cotidiene de către industria financiară britanică.

ARSENAL DE SANCŢIUN

Pe de altă parte, şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a anunţat luni o nouă legislaţie în vederea unei însăpriri a regimului sancţiunilor Regatului Unit, care ar putea fi folosit în cazul unui atac al Rusiei în Ucraina.

”Vom depune în Camera (Comunelor) un proiect de lege care să ne consolideze în mod considerabil poziţia împotriva acţiunii agresive a Rusiei contra Ucrainei”, a anunţat ministrul britanic de Externe în Camera Comunelor, precizând că aceste sancţiuni ar putea viza un număr mare de persoane şi întreprinderi, în funcţie de importanţa lor pentru Kremlin.

”Vom putea ţinti orice întreprindere cu legături cu statul care desfăşoară activităţi de importanţă economică pentru statul rus sau care operează într-un sector de importanţă strategică pentru statul rus. Nu doar că vom fi mai în măsură să şintim aceste entităţi, dar vom putea, de asemenea, să-i urmărim pe cei care le deţin sau le controlează”, a subliniat ea.

Liz Truss a subliniat totodată că acest regim de sancţiuni va fi ”cel mai dur” implementat vreodată împotriva Rusiei şi ”cea mai mare schimbare” în abordarea Regatului Unit după părăsirea  Uniunii Europene (UE).

”Ne vom asigura ca cei care împărtăşesc responsabilitatea acţiunii agresive şi destabilizatoare de la Kremlin plătesc un tribut greu”, a ameninţat ea, potrivit news.ro

Aceştia vor risca să li se blocheze averile în Regatul Unit şi să nu mai poată intra pe teritoriul britanic.

De asemenea, va fi imposibil unei persoane sau unei întreprinderi din Regatul Unit să efectueze tranzacţii cu aceştia.

Guvernul britanic a îndemnat în mai multe rânduri Rusia să intre pe calea diplomatică.

Premierul britanic Boris Johnson urmează să-l sune pe preşedintele rus Vladimir Putin, pentru a-l îndemna din nou ”să dea înapoi şi să se angajeze diplomatic”.

Boris Johnson a declarat, într-o vizită în Essex, luni, că îi va spune preşedintelui rus Vladimir Putin că o invazie a Ucrainei va fi ”un dezastru absolut pentru lume şi, pe deasupra, va fi un dezastru pentru Rusia”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here