Structurile de securitate si transport ale Uniunii Europene care ancheteaza deturnarea unui avion comercial Ryanair de catre statul Belarus realizeaza in momentul de fata o ancheta de proportii pentru a lamuri toate aspectele.

Pornind de la confirmarea directorului companiei aeriene irlandeze Michael O’Leary, potrivit careia la bordul avionului deturnat se aflau agenti KGB din Belarus, ancheta trebuie extinsa, iar aspectele sunt acum ceva mai complicate.

Belarus a executat nu doar un act de piraterie aeriana specifica organizatiilor teroriste, ci a lansat si operatiuni de supraveghere pe teritoriile statelor UE si NATO.

Aeronava deturnata a decolat de la Atena si trebuia sa ajunga la Vilnius. Grecia si Lituania sunt doua state membre UE si NATO. Faptul ca la bordul avionului se aflau agenti KGB de la Minsk, asta implica organizarea unei actiuni de spionaj/politie politica/supraveghere/amenintare la adresa unui oponent al regimului Lukashenko pe teritoriul european.

Aceste actiuni seamana ca doua picaturi de apa cu operatiunile de sabotaj/terorism/asasinat pe teritoriul UE si NATO organizate de comandourile GRU, spionajul militar rusesc.

Unul din agentii GRU folosea un pasaport din Republica Moldova cu nume fals, romanesc. Se presupune ca indivizii au zeci de identitati si pasapoarte.

https://securitynews.ro/rusia-desfasoara-operatiuni-de-atac-pe-teritoriul-nato-unul-dintre-agentii-gru-foloseste-nume-romanesc/

Unul din detaliile pe care le investigheaza acum structurile de securitate ale Uniunii Europene este suspiciunea potrivit careia amenintarea cu bomba asupra zborului Ryanair Atena-Vilnius a fost facuta chiar de la bordul avionului, de unul din agentii KGB insarcinati cu supravegherea si rapirea disidentului din Belarus, Roman Protasevici.

Se analizeaza datele GSM, se compara elemente de natura tehnica, se cer date de la companiile de telefonie mobila, se verifica parametri de bord ai avionului. Din pacate, UE nu se poate baza nici o secunda pe vreo colaborare sau vreo urma de adevar din partea autoritatilor de la Minsk.

Telefonul dat de agentul KGB a fost dat exact in momentul in care distanta fata de Minsk era suficient de mica pentru a forta, si prin prezenta unui avion de lupta sovietic MiG, aterizarea fortata in capitala Belarus si capturarea jurnalistului disident.

Daca se confirma suspiciunile relatate mai sus, avem dovada faptului ca Belarus, la fel ca si Rusia, a declansat ample operatiuni agresive prin intermediul serviciilor secrete in spatiul occidental. Agentii din Belarus au aterizat in prealabil la Atena, au planuit o parte din operatiune in Grecia, stat UE si NATO.

Aceste misiuni au la baza intreg arsenalul unor dictaturi sau organizatii teroriste : asasinate, otraviri, folosirea unor arme chimice interzise de conventiile internationale, sabotajul, distrugere unor obiective prin explozii, infiltrarea in institutii, sedii, locatii speciale, sustragerea sau distrugerea unor date sensibile ce pot dovezi implicarea acestor state in operatiuni criminale.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here