Diplomata americană Wendy Sherman, numărul doi al Departamentului de Stat al SUA, a fost ”foarte fermă” luni, cu prilejul primelor discuţii în China pe teme precum drepturile omului, întărirea controlului Beijingului asupra Hong Kong sau atacurile informatice, relatează AFP, citând o sursă americană.

Wendy Sherman este cea mai înaltă responsabilă americană care se deplasează în China de la venirea la putere a administraţiei Biden, la începutul anului.

În contextul în care Beijingul a acuzat Washingtonul că este responsabil de “impasul” în care se află relaţia sino-americană, înalţi responsabili ai administraţiei Biden au dat asigurări că discuţiile din oraşul Tianjin (nord) au fost “profesioniste”.

Numărul doi al Departamentului de Stat “a fost foarte fermă în a le transmite chinezilor faptele care stau la baza principiilor noastre, fie că este vorba despre drepturile omului sau de încălcări ale angajamentelor luate de China, precum gradul înalt de autonomie al Hong Kong”, au declarat presei aceşti înalţi responsabili.

Wendy Sherman a fost “pe alocuri brutal de sinceră cu chinezii pe teme despre care nu le place să audă vorbindu-se”, precum pirateria informatică, au adăugat aceşti responsabili.

În cadrul discuţiilor sale cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, Wendy Sherman a cerut, de asemenea, Chinei “să autorizeze o a doua fază a anchetei privind originile COVID-19”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Această solicitare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost categoric respinsă de Beijing săptămâna trecută, scrie Agerpres.

Relaţia Chinei cu SUA este în ”impas” şi se confruntă cu ”dificultăţi serioase”, i-a spus luni adjunctului secretarului de stat al SUA un oficial de rang înalt de la Beijing cu prilejul unei vizite în ţara sa, relatează dpa.

Adjunctul ministrului de externe Xie Feng i-a transmis aceste lucruri lui Wendy Sherman, cel mai înalt oficial american care vizitează China de când Joe Biden a devenit preşedinte al SUA.

“Îndemnăm SUA să-şi schimbe mentalitatea greşită şi politica periculoasă”, a spus Xie. El a mai spus că o campanie este în curs pentru a distruge China.

Unii americani portretizează China drept un “duşman imaginar”, iar “demonizarea” Chinei ar putea fi o tentativă a SUA de a distrage publicul de la chestiuni interne, a afirmat Xie.

Mai târziu, Wendy Sherman s-a întâlnit cu ministrul de externe Wang Yi, prilej cu care conversaţia s-a axat puternic pe drepturile omului, potrivit părţii americane.

“Ea a ridicat preocupările noastre privind drepturile omului, inclusiv reprimarea antidemocratică din Hong Kong, genocidul în desfăşurare şi crimele împotriva umanităţii din Xinjiang, abuzurile din Tibet, restricţionarea accesului media şi libertatea presei”, se menţionează într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Presupusele legături între Beijing şi infractorii cibernetici au fost de asemenea aduse în discuţie, la fel ca şi legalitatea multora dintre pretenţiile chineze asupra insulelor din apele înconjurătoare, inclusiv la Taiwan.

Potrivit comunicatului, Wendy Sherman a ridicat, de asemenea, subiectul cetăţenilor americani şi canadieni deţinuţi în prezent în China în cadrul unor dispute mai ample şi a reamintit Beijingului că oamenii nu sunt “monede de schimb”.

De asemenea, ea a îndemnat China să permită continuarea investigaţiilor asupra originii COVID-19, despre care aproape toţi oficialii din domeniul medical susţin că a pornit din China. De când China a reuşit să aducă sub control pandemia anul trecut, nu a fost deloc înclinată să vorbească despre originile sale probabile pe teritoriul său şi chiar a încercat să sugereze scenarii alternative.

Wendy Sherman a încercat însă să ridice şi o serie de chestiuni în care cele două ţări ar putea coopera, printre care schimbările climatice, proliferarea armelor, Afganistan şi Myanmar.

Ca măsură de precauţie din cauza pandemiei de coronavirus, întâlnirile au avut loc nu la Beijing, ci la circa 130 km distanţă de capitala chineză, în oraşul Tianjin din nord-estul ţării, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here