Pentagonul spune că aproximativ 8.500 de militari americani au fost plasați în stare de alertă și așteaptă ca NATO să activeze forțele de securitate în Europa de Est. „În acest moment nu au fost luate decizii de a desfășura forțe din Statele Unite”.

Luni, CNN a relatat că administrația Biden se află în etapele finale de identificare a unităților militare specifice pe care dorește să le trimită în Europa de Est, potrivit mai multor oficiali din SUA și apărare.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis ordinele de pregătire. Kirby a spus că nu a fost luată nicio decizie finală de a desfășura trupele.

Kirby a precizat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, i-a recomandat lui Biden ca până la 8.500 de soldaţi să primească ordin să se pregătească pentru o potenţială desfăşurare în Europa, având în vedere semnele că preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi diminuează presiunea militară asupra Ucrainei.

“Am spus întotdeauna că ne vom întări aliaţii pe flancul estic, iar aceste conversaţii şi discuţii au făcut cu siguranţă parte din ceea ce oficialii noştri de securitate naţională discută cu omologii lor acum câteva săptămâni”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Vestea vine pe fondul avertismentelor americane că o potențială invazie rusă a Ucrainei ar putea fi iminentă. Departamentul de Stat a redus duminică personalul ambasadei SUA din Kiev, Ucraina, odată cu plecarea personalului neesențial și a membrilor familiei din „precauție”.

Biden va susține luni un apel video securizat cu liderii europeni, despre care Casa Albă a spus că face parte din consultarea și coordonarea administrației cu aliații europeni ca răspuns la acumularea militară a Rusiei.

Scopul trimiterii de întăriri militare în Europa de Est ar fi de descurajare și să-i liniștească pe aliați și nu a existat nicio sugestie ca trupele americane să se desfășoare în Ucraina sau să ia parte în vreun fel la luptă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here