Şeful agenţiei de apărare cibernetică din Franţa şi-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu “mişcările de trupe” din spaţiul virtual, devenit un câmp închis de confruntări între marile puteri, relatează AFP.

“Se aud mişcări de trupe. Uitaţi-vă la ce se întâmplă astăzi între marile puteri globale, în special în privinţa spaţiului cibernetic”, a spus Guillaume Poupard, directorul general al Agenţiei Naţionale de Securitate a Sistemelor de Informaţii (ANSSI).

“Fiecare se simte agresat grav”, însă “în acelaşi timp marile puteri refuză să invoce dreptul internaţional, ca şi cum ar fi legal să existe aceste atacuri”, şi-a exprimat regretul Poupard, care a prezentat progresele în privinţa viitorului campus cibernetic francez.

Ultimele luni au fost marcate de dezvăluirea a două atacuri informatice excepţionale prin profunzimea lor, ale căror victime principale au fost companii şi instituţii americane, chiar dacă ele nu sunt singurele.

Mai multe agenţii federale americane au fost ţinta unui atac care a folosit ca vector SolarWinds, un dezvoltator american de software al cărui produs a fost compromis pentru a se introduce o eroare în rândul sistemelor utilizatorilor săi.

Conform serviciilor americane de informaţii, atacul ar fi provenit de la un adversar “probabil de origine rusă”.

Microsoft a dezvăluit de asemenea la începutul lunii martie că serverele sale Exchange, folosite în întreaga lume de companii pentru poşta lor electronică, au fost compromise de hackeri ai unui grup chinez.

Un înalt oficial american a afirmat săptămâna trecută cu administraţia Biden se pregăteşte să riposteze după aceste atacuri.

Campusul cibernetic francez va aduna începând din noiembrie 2021 în La Défense, cartierul de afaceri din Paris, într-un imobil de 26.000 de metri pătraţi, elita securităţii cibernetice franceze, marile companii, start-up-uri, administraţii şi organisme de formare.

Se doreşte ca acesta să devină un loc de schimb şi de cooperare între actorii francezi din domeniul securităţii cibernetice, pentru a duce la apariţia unei filiere franceze competitive la nivel mondial, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here