La întâlnirea cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelensky, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat :

“Avem nevoie astăzi să mobilizăm mai mult sprijin pentru Ucraina. Și așa cum tocmai a spus președintele Zelensky, este vorba despre apărarea antiaeriană, despre artilerie, despre muniție. Și salut noul anunț pe care tocmai l-am auzit în ultimele două zile din România și, de asemenea, din Germania. Și mă aștept ca mai mulți Aliați NATO să facă astăzi anunțuri suplimentare pentru mai mult sprijin pentru Ucraina. Pentru că trebuie să le susținem și să le intensificăm sprijinul.

Apărarea aeriană este esențială pentru a proteja orașele, economia și infrastructura critică a Ucrainei. Și asta îi ajută să se ajute singuri. Pentru că atunci economia lor poate funcționa, atunci lucrurile pot funcționa în Ucraina. Și asta îi va ajuta pe ucraineni să producă, să facă comerț, să funcționeze ca o țară normală. Și asta le va crește capacitatea de a finanța și de a furniza ei înșiși muniție pentru război.

Ceea ce vedem acum este că președintele Putin se pregătește, încă o dată, să folosească iarna ca armă de război. Adică atacarea sistemului energetic, a infrastructurii de gaze. Trebuie să prevenim asta. Și cu capacități mai avansate și sporite pentru apărarea aeriană, putem face o mare diferență.

Aliații NATO au intensificat producția. Avem acum 2,5… 2,4 miliarde în ceea ce numim contracte-cadru pentru creșterea producției de muniție, din care 1 miliard sunt contracte ferme. Și lucrăm în mod constant la creșterea producției pentru a permite Ucrainei să continue să lupte în acest război drept și să continue să meargă mai departe pentru a elibera pământul”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here