Ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a informat Camera Reprezentanților din Olanda că anul viitor, Țările de Jos vor staționa trei drone MQ-9 Reaper în România pentru a contribui la apărarea Flancului Estic al NATO. Aeronava neînarmată va fi folosită pentru a colecta informații de-a lungul graniței de est a teritoriului Alianței.

Va fi pentru prima dată când Olanda va desfășura aeronava de recunoaștere fără pilot în afara propriului teritoriu.

MQ-9 Reaper vor ajuta la operațiunile de apărare aeriană. Scopul acestei operațiuni este monitorizarea situației la granița teritoriului Alianței. Aeronava fără pilot își va folosi senzorii pentru a colecta date și informații pentru a construi și a menține o imagine exactă a situației. Acest lucru va preveni eventualele neînțelegeri și orice escaladare care ar putea urma. În timp ce NATO va specifica informațiile de care are nevoie, Țările de Jos vor determina modul în care sunt colectate. Prelucrarea informațiilor va rămâne, de asemenea, o responsabilitate națională.

Pe lângă protejarea teritoriului NATO, Apărarea va câștiga experiență în operațiunile aliate ca urmare a desfășurării MQ-9, care va dura cel puțin șase luni și cel mult douăsprezece luni.

Detașamentul total va fi format din 135 de angajați ai Armatei Olandeze. Aproximativ 40 de membri ai serviciului vor întreține avioanele fără pilot la Baza Aeriană Campia Turzii din România. Restul detașamentului va lucra la Baza Aeriană Leeuwarden. Sarcinile lor vor include operarea MQ-9-urilor și procesarea informațiilor colectate. O echipă de ingineri din armata olandeză va construi tabăra pentru colegii lor din forțele aeriene de la baza aeriană românească.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here