Posibilele atacuri cu drone asupra infrastructurii energetice-cheie reprezintă o ameninţare gravă la adresa securităţii energetice a Rusiei, a declarat marţi ministrul rus al energiei, Nikolai Şulghinov, citat de Reuters.

Şulghinov nu a menţionat Ucraina, dar Rusia susţine că a dejucat un număr de tentative de atacuri cu drone ale ucrainenilor în ultimele luni. Ucraina nu a recunoscut public lansarea de atacuri asupra unor ţinte din Rusia, dar oficiali de rang înalt de la Kiev au părut uneori să salute informaţiile privind atacuri cu drone încununate de succes pe pământ rusesc.

“Principala ameninţare este reprezentată acum de acte de interferenţă ilegală prin utilizarea unor vehicule aeriene fără echipaj uman”, a declarat Şulghinov în cadrul unei mese rotunde în care a abordat securitatea facilităţilor energetice ale Rusiei.

El a precizat că în prezent cooperează cu Ministerul Apărării din Rusia şi cu serviciul de securitate FSB.

Rusia a anunţat anterior atacuri cu drone în mai multe oraşe, unele dintre ele aflate la sute de kilometri de frontiera sa cu Ucraina.

Duminică, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că a oprit cu atac cu dronă asupra unui oraş aflat la 220 km sud de Moscova, doborând aparatul de zbor deasupra unor case în oraşul Kireevsk.

Rusia a acuzat Ucraina că a orchestrat atacuri cu drone asupra unor baze aeriene aflate mult în interiorul ţării în decembrie, inclusiv asupra bazei pentru bombardiere strategice din apropierea oraşului Saratov, după ce au zburat sute de kilometri pe teritoriu rusesc.

Rusia însăşi a lansat valuri de atacuri cu drone şi tiruri cu rachete asupra infrastructurii energetice din Ucraina în ultimele şase luni ale conflictului, de multe ori lăsându-i fără curent pe milioane de civili din Ucraina, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here