Forțele de ordine din Italia efectuează investigații pentru a monitoriza ceea ce pare a fi o structură organizată pentru recrutarea mercenarilor atât italieni, cât și străini, pentru a participa la confruntările din Ucraina, cu scopul de a îi integra în rândurile milițiilor separatiste pro-ruse în regiunea Donbas, situată în estul Ucrainei. În urma investigațiilor, carabinierii italieni au arestat, joi, 6 mai a.c., un tânăr, în vârstă de 28 de ani, din Messina, care a luptat ca mercenar pentru forțele armate pro-ruse și separatiste din conflictul din Ucraina.

Potrivit carabinierilor, este probabil ca în spatele organizației criminale să existe structuri care ar fi facilitat și susținut, inclusiv din punct de vedere economic, activitățile mercenare în Ucraina. Mercenarii ar proveni din diferite țări și ar fi fost recrutați și pe rețelele de socializare.

În timpul investigațiilor, demarate în anul 2019 și coordonate de organele judiciare din Messina, sub îndrumarea procurorului Maurizio de Lucia, forțele de ordine au monitorizat fluxurile financiare
internaționale și datele furnizate de Facebook. Acest lucru a făcut posibilă documentarea activităților de luptă nelegitime desfășurate de tânărul din Messina. Tânărul reținut în urmă cu câteva zile a împărtășit activitățile sale militare cu anturajul său pe rețelele de socializare pentru a recruta noi luptători și, potrivit mass-media, unele persoane i-au solicitat sfaturi și instrucțiuni pentru a întreprinde aceeași experiență militară.

Potrivit unor surse din anchetă, mediatorul structurii criminale care se ocupă cu angajarea cetățenilor italieni este Andrea Palmieri din Livorno, acesta din urmă fiind căutat de autoritățile italiene.

În data de 3 iulie 2019, Tribunalul din Genova a condamnat trei mercenari care participaseră la confruntările din Donbas alături de forțele separatiste ale autoproclamatei Republici Populare Donețk și Lugansk. Antonio Cataldo în vârstă de 35 de ani, Olsi Krutani, în vârstă de 39 de ani, și Vladimir Verbitsky, în vârstă de 26 de ani, au fost condamnați pentru „recrutarea și desfășurarea de acțiuni militare ilegale în favoarea unui stat străin”.

Investigațiile din 2019 au relevat că mercenarii primeau între 300 și 400 de euro pe lună pentru a participa la conflictul din estul Ucrainei. Multi dintre ei sunt oameni fara educatie, violenti, cu antecedente criminale, de multe ori homeless, capabili pentru o bruma de bani sa ucida fara sa clipeasca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here