Forţele militare ruse au atacat vineri oraşul Zaporojie – centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei – utilizând, pentru prima oară, drone iraniene, conform şefului administraţiei militare regionale Oleksandr Staruh, citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

Staruh a indicat pe canalul său Telegram că “astăzi, ocupanţii au utilizat pentru prima oară drone” împotriva oraşului Zaporojie, controlat de Kiev, şi că aparate de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136, cunoscute şi ca ‘drone kamikaze’, au fost utilizate anterior în alte părţi ale Ucrainei.

Potrivit acestuia, obiective de infrastructură au fost distruse în două cartiere din Zaporojie, iar potrivit informaţiilor preliminare o persoană a fost rănită în urma atacurilor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi seara, în discursul său zilnic către popor, utilizarea dronelor iraniene în recentele bombardamente ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi a promis că, indiferent dacă Iranul neagă prezenţa acestor aparate, armata ucraineană va găsi o cale “ca niciunul să nu mai rămână”.

“Din nu ştiu ce motiv, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm. Dar ni se spune că nu ar exista drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi metode de a ne asigura să nu mai rămână niciuna”, a declarat Zelenski.

Forţele ruse au atacat în noaptea de marţi spre miercuri oraşul Belaia Ţerkovi (Bila Ţirkva), la aproximativ 80 de kilometri sud de capitala ucraineană, cu astfel de ‘drone kamikaze’ de fabricaţie iraniană, rănind cel puţin o persoană.

Acest atac cu drone de tip Shahed-136 s-a derulat în şase valuri şi, în afară de persoana rănită, exploziile au avariat obiective de infrastructură în oraş.

În ultima sa actualizare, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că utilizarea de către Rusia a dronelor de fabricaţie iraniană nu generează efecte asimetrice, aşa cum se întâmplă în cazul utilizării de către Ucraina a sistemelor HIMARS furnizate de SUA, şi este puţin probabil să influenţeze în mod semnificativ cursul războiului.

Forţele ruse utilizează astfel de drone împotriva unor obiective civile din spatele frontului, potrivit ISW, care citează o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, conform căruia armata rusă foloseşte din ce în ce mai mult drone fabricate în Iran pentru a-şi conserva stocul de rachete de înaltă precizie.

În informarea sa, ISW citează de asemenea declaraţii făcute de şeful adjunct al Departamentului operativ principal de pe lângă Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksii Hromov, potrivit căruia forţele ruse au utilizat până în prezent în total 86 de drone Shahed-136 iraniene împotriva Ucrainei, dintre care 60% au fost distruse de către forţele ucrainene, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here