Partidul de extremă dreapta ”Alternativa pentru Germania” (AfD) a avertizat marţi că declaraţiile făcute de şeful Serviciului de informaţii interne german, Thomas Haldenwang, îi creează prejudicii politice şi a anunţat că se va adresa justiţiei în acest caz, informează DPA.

Prin intermediul avocatului său, AfD a depus o plângere la Ministerul de Interne împotriva lui Thomas Haldenwang.

Mai mult, AfD i-a trimis o scrisoare lui Haldenwang şi o scrisoare de notificare oficială unui avocat ale Serviciului de informaţii interne, cunoscut oficial drept Biroul federal pentru protejarea Constituţiei, aflat în subordinea Ministerului de Interne.

Cele două scrisori se referă la declaraţii făcute de Thomas Haldenwang în legătură cu publicarea raportului privind informaţiile interne pe 2022, în luna iunie.

Şeful Serviciului de informaţii a afirmat că părţi din AfD ”răspândesc ură şi agitaţie împotriva minorităţilor de orice fel”.

”Vedem că atitudini antisemite sunt de asemenea reprezentate şi răspândite în părţi din AfD şi, de asemenea, că părţi din AfD sunt influenţate foarte puternic de Moscova şi răspândesc în prezent retorica rusă aici în Germania. Toate acestea sunt circumstanţe pe care alegătorii germani ar trebui să le aibă în minte atunci când decid”, a spus Thomas Haldenwang.

O purtătoare de cuvânt a Biroului federal pentru protejarea Constituţiei a confirmat primirea unei scrisori de notificare din partea AfD, dar nu a oferit alte detalii.

Co-preşedinţii AfD, Alice Weidel şi Tino Chrupalla, a spus că în opinia lor Haldenwang a emis o ”recomandare electorală împotriva AfD”.

Potrivit legii germane, Serviciul de informaţii interne are sarcina de a informa publicul despre ”provocările care sunt direcţionate împotriva ordinii fundamentale democratice libere, existenţei sau securităţii ţării ori unui land federal sau care au ca obiectiv schimbarea ilegală a comportamentului oficial al organismelor constituţionale ale ţării sau ale unui land”.

AfD este monitorizată de Biroul federal pentru protejarea Constituţiei ca un caz suspectat de extremism de dreapta. Această clasificare a fost confirmată de Tribunalul administrativ din Koln în martie 2022. AfD a contestat decizia, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here