Ucraina este un partener NATO ”foarte important” şi Alianţa va oferi ţării sprijin politic şi practic, a afirmat marţi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, referindu-se la preocupările legate de ameninţările ruseşti la adresa ţării, relatează Reuters.

Adresându-se în timp ce se deplasa pentru a participa la o reuniune la Riga, capitala Letoniei, Stoltenberg a afirmat că Alianţa ar putea oferi formare, capacitate şi angajament pentru Kiev, dar că este important să se facă distincţia între Ucraina şi aliaţii din ţările baltice care beneficiază de garanţii de apărare reciprocă în calitate de membri ai NATO.

Rusia nu pregăteşte niciun plan agresiv împotriva Ucrainei, afirmat marţi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei.

Moscova a informat Washingtonul că nu are niciun plan de agresivitate împotriva Ucrainei, dar că va continua să monitorizeze îndeaproape activitatea trupelor NATO şi ucrainene în apropierea graniţelor Rusiei, a precizat Patruşev citat de Interfax.

Orice nouă agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei va antrena un răspuns ”serios”, avertizează marţi, la Riga, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, în marja unei reuniuni ministeriale a NATO, relatează AFP.

”Orice escaladare a Rusiei va fi foarte îngrijorătoare pentru Staele Unite, dar şi pentru Letonia, iar orice nouă agresiune va provoca consecinţe serioase”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu omologul său leton Edgars Rinkevics.

Secretarul de Stat nu a vrut să spună mai mult despre natura unei eventuale riposte, precizând că vrea mai întâi să se ”consulte” cu aliaţii Statelor Unite în NATO, marţi şi miercuri, în capitala letonă.

”Am văzut strategia rusă în mai multe rânduri”, care constă în ”crearea piesă cu piesă” a unor ”provocări”, pentru a justifica acţiuniale Moscovei, acuză Blinken.

Antony Blinken a avertizat din nou că Washingtonul lucrează în coordonare cu Uniunea Europeană (UE) la noi sanţciuni vizând Belarusul, acuzat de o folosire ”cinică” a migranţilor drept ”arme” cu scopul destabilizării vecinilor săi europeni, scrie news.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here