Justiția americană a reținut luni două persoane sub acuzația de participare  la operațiunile unei ”secții de poliție clandestine” care avea sediul în inima cartierului chinezesc din New York. Zeci de oficiali chinezi au fost, de asemenea, inculpați pentru hărțuirea cibernetică a activiștilor pro-democrație, transmite corespondentul France24.

Aceste cazuri “demonstrează încă o dată amploarea eforturilor statului chinez de a-și extinde influența autoritară asupra locuitorilor acestui oraș și asupra acestei țări”,  a declarat procurorul federal din Brooklyn, Breon Peace, în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat și alți oficiali ai Ministerului Justiției precum și ai FBI, scrie rfi.ro

Autoritățile au desfășurat trei anchete separate. În cadrul primului dosar doi suspecți, ambii cetățeni americani, identificați ca Lu Jianwang, în vârsta de 61 ani și Chen Jinping, în vârsta de  59 ani, au fost arestați luni la domiciliul lor din New York, fiind suspectați de  participarea  în operațiunile unei secții de poliție clandestitine în inima cartierului chinezesc din Manhattan. Ei au fost de asemenea inculpați de distrugerea mai multor dovezi.

Potrivit procurorului din Brooklyn, secția, care a fost închisă de FBI în toamna anului 2022, ocupa “un etaj întreg” al unei “clădiri obișnuite de birouri”. ”Secția” oferea servicii administrative comunității chineze, cum ar fi reînnoirea permiselor de conducere, dar, în același timp, exercita presiuni asupra oponenților regimului de la Beijing, potrivit justiției americane.

“Cu cel puțin o ocazie, un oficial al poliției naționale chineze i-a cerut unuia dintre inculpați, cetățean american, să ajute la localizarea unui activist pro-democrație de origine chineză care locuia în California”, a descris Breon Peace. Prezența acestui tip de rețea clandestină a fost denunțată în alte țări occidentale, precum Canada, Olanda și Cehia, și alimentează acuzațiile de spionaj la adresa Beijingului, pe care acesta însă le neagă.

Într-o anchetă separată, 34 de “oficiali ai ministerului Securității publice ” chineze, cu vârste cuprinse între 26 și 52 ani, toți rezidenți în țara lor de origine, sunt acuzați de hărțuirea cibernetică a activiștilor pro-democrație și a “disidenților” din afara granițelor Chinei, “inclusiv aici, în New York”, a precizat procurorul districtului Brooklyn.

Denumită de autoritățile americane grupul “912”, această “echipă de elită a poliției” chineze are “o fermă de troli pe internet, cu mii de conturi online false pe care le folosesc pentru a hărțui, denigra și amenința disidenții și activiștii din întreaga lume”, a explicat Breon Peace.

În a treia anchetă, alți șase oficiali din cadrul Ministerului Securității Publice și “doi membri ai administrației spațiului cibernetic din China” au fost inculpați într-un caz descoperit în 2020, în care un angajat chinez al companiei Zoom a acționat pentru a perturba întâlniri online ale activiștilor, inclusiv pentru a comemora protestele sângeroase din Piața Tiananmen din 1989.

În acest caz, justiția americană a emis un nou act de acuzare în care se precizează că angajatul, Julien Jin, “lucra direct la ordinele” autorităților chineze pentru a identifica activiștii care participau la aceste reuniuni.

În ultimele luni, relațiile pe această temă între Statele Unite și China au devenit și mai tensionate, odată cu distrugerea, în februarie, a unui balon chinezesc care survola cerul american și pe care Washingtonul îl considera un instrument de spionaj.

De asemenea, Statele Unite amenință să închidă aplicația TikTok, deținută de grupul chinez ByteDance, care este foarte populară printre tinerii americani, dar care permite Beijingului să-i spioneze și să-i manipuleze pe utilizatorii americani.

#China
#SUA
#NATO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here