O analiza complexa a posibilei reluari a invaziei ruse in Ucraina realizata prin monitorizarea articolelor publicate in social media si mainstream media dovedeste un fapt clar : Federatia Rusa maseaza trupe si tehnica militara grea in bazinul Marii Negre si la granita cu Ucraina cu un scop precis. Pretextul unei asa zise pregatiri sub forma de exercitii este pueril, lipsit de credibilitate in mediile militare si politice. In alte postari pe aceasta publicatie au fost reluate fotografii, inregistrari video si informatii ale unor site-uri specializate in aparare si intelligence. Si publicatiile traditionale, pe langa conturile de Twitter sau bloguri, confirma faptul ca Rusia este in mijlocul unor afluiri de trupe, armament si tehnica militara fara precedent in ultimii 7 ani, catre granita de Est. Pentru a putea anticipa ce pregateste Rusia, trebuie sa stim exact radiografia deplasarilor militare extrem de costisitoare, de la mii de kilometri distanta, din regiuni militare diferite. Le prezentam in continuare asa cum reies ele din sursele monitorizate.

Situația de securitate în zonele separatiste

Numărul incidentelor de securitate a crescut, începând cu luna februarie 2021, în luna aprilie menținându-se la valorii medii de 15 incidente zilnic. Din presa ucraineană și internațională, putem reface, pe zile, o evoluție a celor mai importante dintre acestea:

  • pe 1 aprilie au fost înregistrate 18 incidente de securitate;
  • pe 2 aprilie au fost înregistrate 35 incidente de securitate, soldate cu uciderea unui militar separatist din Lugansk şi rănirea a doi militari ucraineni;
  • pe 3 aprilie au fost înregistrate 11 incidente de securitate, fiind semnalată utilizarea armamentului interzis, de calibru mai mare de 100 mm (Obuziere D-30 cal. 122 mm și aruncătoare de bombe cal. 120 mm) de către ambele părți combatante; în proximitatea localităţii Sumi, un militar ucrainean a decedat ca urmare a exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat (IED);
  • pe 4 aprilie a fost semnalat un atac cu armament interzis, fiind înregistrat decesul a doi militari ucraineni;
  • pe 5 aprilie au fost semnalate 14 incidente de securitate;
  • pe 6 aprilie au fost semnalate 24 incidente de securitate, fiind utilizat armament interzis, soldate cu decesul unui militar ucrainean şi rănirea altuia;
  • pe 7 aprilie au fost semnalate 14 incidente de securitate (în raioanele Zolote, Doneţk şi Mariupol), forţele separatiste executând 7 atacuri împotriva unor depozite ucrainene, în timp ce forțele ucrainene au executat şase atacuri asupra poziţiilor separatistiștilor din Doneţk şi un atac asupra poziţiilor insurgenților din Lugansk;
  • pe 8 aprilie au fost semnalate 20 incidente de securitate (în raioanele Zolote, Gorlovka, Doneţk şi Mariupol), au fost înregistrate atacuri cu armament uşor şi greu de infanterie, forţele separatiste executând 14 atacuri împotriva forțelor ucrainene, soldate cu decesul unui militar ucrainean, care au răspuns cu trei atacuri asupra poziţiilor separatistilor din Doneţk şi trei atacuri asupra poziţiilor din Lugansk;
  • pe 12 aprilie au fost semnalate șase atacuri asupra poziţiilor Forțelor  Întrunite ucrainene.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a efectuat în 8 aprilie o vizită în zonele unde a fost înregistrat cel mai mare număr de încălcări ale regimului de încetare a focului din Donbas, fiind informat despre situaţia din teren. Vizita a avut scopul de a crește moralul trupelor ucrainene și de a demonstra implicarea autorităților de la Kiev în soluționarea conflictului din estul țării.

Ca reacție, liderul Autoproclamatei Republici Populare Donețk (ARPD), Denis Puşilin, a declarat că vizita președintelui ucrainean în Donbas nu reprezintă o intenţie de soluţionare paşnică a conflictului, ci mai degrabă un îndemn la adoptarea unei soluții militare. Liderul separatist a adăugat că factorii externi sunt de asemenea interesaţi de o soluţionare militară a conflictului.

Mass-media din Ucraina a informat în 10 aprilie că serviciile speciale ucrainene au intrat în posesia a trei proiecte  elaborate de Ministerul de Externe din Autoproclamata Republică Populară Doneţk (ARPD) şi semnate de liderul ARPD, Denis Puşilin, referitoare la intenţia conducerii ARPD de a propune Federatiei Ruse una dintre următoarele variante:

  • sprijin militar
  • integrarea ARPD în componenţa Federatiei Ruse
  • recunoaşterea independenţei ARPD şi încheierea cu Federatia Rusă a unui acord de prietenie şi cooperare

Organizația neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a informat în 6 aprilie că serviciile de informaţii ale Turciei au transmis instrucţiuni liderilor Armatei Naţionale Siriene (ANS) de a pregăti mercenari sirieni pentru a fi dislocaţi în sprijinul Ucrainei. În acest sens, potrivit OSDO, în cadrul ANS au fost deschise centre secrete de înregistrare pentru militanţii care optează să fie trimişi în Ucraina, astfel încât cel puţin 7.000 de mercenari să fie pregătiţi pentru dislocare în Ucraina.

Activități ale armatei ucrainene

Pe 1 aprilie, Ucraina a demarat campania de recrutare de primăvară, care va fi finalizată în luna iunie și care prevede încorporarea a peste 14.000 de recruţi pentru executarea serviciul militar, dintre care 6.500 vor fi destinaţi armatei ucrainene, 600 Serviciului Special de Transport de Stat, 4.646 Gărzii Naţionale, iar 2.500 Serviciului de Pază a Frontierei de Stat.  Recruţii încorporaţi în cadrul forțelor armate ucrainene şi altor organizaţii cu caracter militar nu participă la misiunile de luptă ale Forțelor Întrunite. Costurile campaniei de recrutare sunt estimate la două milioane de euro, scrie presa de la Kiev.

Pe 7 aprilie,  elicoptere și militari dintr-o unitate de desant aerian ucraineană au desfășurat un exercițiu în teren în zona de graniță cu Peninsula Crimeea, anexata ilegal de Rusia.

Marina ucraineană a desfășurat un exerciţiu naval în perioada 8-9 aprilie, iar circulaţia în porturile Herson, Olvia, Cernomorsk, Odessa, Pivdennîi şi Nikolaev a fost închisă și au fost stabilite raioane de interdicție maritimă între Cernomorsk și Ociakov, zona insulei Șerpilor, precum şi pe canalele Herson și Bug-Nipru-estuar.


Alte exerciții aeriene, pe timp de zi şi noapte, în condiţii meteo favorabile, cu lovirea ţintelor de la sol, executarea de manevre complexe și simularea de lupte aeriene, au fost executate în perioada 8-9 aprilie în regiunea Volinsk.

Dislocări de trupe, tehnică și nave ucrainene

Prim-adjunctul ministrului de informații din Autoproclamata Republică Populară Doneţk, Daniil Bezsonov, a declarat în 4 aprilie că două garnituri cu arme şi unităţi de artilerie autopropulsate aparţinând armatei ucrainene au fost dislocate, în noaptea de 3/4 aprilie, în localitatea Kostiantinovka/Regiunea Doneţk.

Totodată, Bezsonov a menţionat că localnicii au raportat dislocarea masivă a efectivelor și echipamentelor militare aparținând forțelor ucrainene în mai multe orașe din regiunea Donbas, precum și în raioanele Bahmut şi Pokrovski, aflate sub controlul acestora.

Pe Twitter au fost postate, în 7 aprilie, imagini cu o coloană  ucraineană de tehnică militară îmbarcată pe mijloc de transport feroviar, în deplasare în localitatea Kuliansk-Sortirovocinîi, aflată la 100 km Harkov, Autoproclamata Republică Populară Lugansk).

Miliţia Poporului din Autoproclamata Republică Populară Lugansk (ARPL) a informat că, în perioada 9-10 aprilie forțele ucrainene au dislocat cinci transportoare blindate tip BTR-80, în proximitatea localităţii Şciastie (18 km N-NV Lugansk), și în proximitatea localităţii Valuiskoe (17 km NE Lugansk).

Activități de instrucție anunțate de Federația Rusă

Ministrul apărării  rus, generalul  Serghei Şoigu,  a anunţat,  în 6 aprilie, că  forțele  ruse  au început la 1 aprilie verificările specifice încheierii perioadei de instrucţie de iarnă, care  se  desfăşoară  în  toate  Regiunile Militare cu participarea tuturor categoriile de forţe, scrie presa rusa.

Pe acest fond, Şoigu a  precizat  că  în  luna  aprilie sunt  planificate exerciţii în 101 poligoane şi 520 de centre de instrucţie. Activităţile sunt desfăşurate conform planului de instruire al forțelor armate Ruse pentru anul de instrucţie 2020-2021, spun surse de la Moscova.

Ministerul apărării rus  desfășoară  campania  de recrutare  de  primăvară  în perioada   1 aprilie -15 iulie, la nivelul a 83 de entități constitutive ale Federației Ruse. În acest interval de timp vor fi înrolați 134.650 de recruţi cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani.

Serviciul de presă al Flotei Ruse din Marea Neagră (FRMN) a informat în 2 aprilie că mari unități și unități ale FRMN dislocate în Peninsula Crimeea şi Ţinutul Krasnodar  au început  verificarea  nivelului  de  pregătire  pentru luptă la finalul perioadei instrucției de iarnă.

Ministerul Rus al Apararii a informat în 6 aprilie că  o  comisie  condusă  de  comandantul trupelor de desant aerian rus,   general-colonel Andrei Serdiukov, va verifica, până la sfârșitul lunii, nivelul de pregătire pentru luptă a peste 30.000 de  militari  din subordine, cantonați în Crimeea.

Forţe şi mijloace din organica aviației navale  şi  apărare  antiaeriană ruse au  executat un exerciţiu  de luptă  antisubmarin  în Marea Neagră, la care au participat aeronave  An-26 şi Be-12, precum  şi elicoptere  Ka-27PL şi Ka-27M.

La 7 aprilie s-a comunicat că, peste 1.000 de militari ruși și aproximativ 300 de mijloace de luptă şi de sprijin au executat un exerciţiu cu  trageri de  luptă în regiunea Abhazia, zona de ocupare ilegala, prin forta militara, a teritoriului Georgiei.

Tot în 7 aprilie s-a comunicat că militari din  Regiunea Militară Centru participă  la activităţi  de  verificare a  nivelului  de  pregătire pentru  luptă,  specifice încheierii  perioadei de instrucţie  de  iarnă,  în 14    poligoane  din Regiunile   federale Volga,   Ural  si  Siberia, precum şi din Tadjikistan şi Kârgâzstan. La exerciții participă cel puțin 70.000 de militari și aproximativ 15.000 de mijloace de luptă şi sprijin  de  luptă.

Echipajele a  cel  puțin  20  de  avioane  din cadrul unei unități de aviație din ţinutul Perm şi regiunea Celiabinsk (Regiunea Militara Centru) au fost alertate în  cadrul activităţii  de  verificare  a nivelului  de  pregătire  pentru  luptă  specifice încheierii perioadei de instrucţie de iarnă. La activitate au participat aproximativ 1.000 de militari şi cel puțin 20 de avioane, printre care Avioane de bombardament Su-34, avioane de cercetare Su-24MR  şi  avioane de vânătoare-interceptare  MiG-31BM, precum şi 100 mijloace de  tehnică  de asigurare  a  zborurilor. 

Trupele  de  Rachete  cu  Destinaţie  Strategică ruse  au început, la 7 aprilie, activităţi  specifice încheierii  perioadei  de  instrucţie  de  iarnă,  la care participă cel puțin 80 de unități militare, cel puțin 15.000 de militari şi 3.000 de mijloace de luptă şi sprijin de luptă.

Serviciul  de  presă  al  Regiunii militare Sud  a informat în 8 aprilie că Fregata Amiral  Essen  a executat un exerciţiu de artilerie cu trageri de luptă, în poligonul Opuk (Sud Est de Peninsula Crimeea).

Tot presa rusa anunta ca ministerul apărării rus  a  informat  în 8 aprilie  despre încheierea, în  Peninsula Crimeea, a unui exerciţiu tactic  de  apărare  a  unei  zone  de  litoral  din Crimeea, la  care  au participat aprox.  1.500  de militari  din  Regiunea Militară Sud.

Serviciul  de  presă  al  Regiunii Militare Sud  a informat tot  în 8 aprilie că un  grup  de  nave de  luptă  și  auxiliare  (opt  nave  mici  de  desant  rapid  din clasele Serna și Diugon, trei vedete purtătoare de artilerie Clasa Șmel,  trei remorchere  de  radă și  o  navă  de  cercetare hidrografică) din  Flotila rusă din Marea Caspică execută un marş inter-flote  din  Marea  Caspică  în  Marea Neagră.

Serviciul de monitorizare a deplasării navelor din Administrația canalelor navigabile interioare Volga-Don a informat presa că în dimineața de 7 aprilie,

11 nave  din  Flota  din  Marea  Caspică  au ajuns la prima ecluză de pe canalul Volga-Don, iar în cursul nopții de 7spre 8 aprilie, alte 4 nave s-au apropiat  de  orașul Volgograd  și de intrarea  în canalul  Volga-Don. La 8 aprilie tranzitau deja  canalul Volga-Don.  Navele  vor participa la activități în comun cu Flota rusă din Marea  Neagră pe  timpul  verificării nivelului  de pregătire pentru  luptă  specifice încheierii perioadei de instrucţie de iarnă.

Portalul  informațional  „Bloknot”  a informat că grupul  de  nave a ieșit în 9 aprilie din Lacul Ţimliansk şi a tranzitat ecluza  nr.  15  din Volgodonsk, intrând pe fluviul Don. Pentru  traversarea  ecluzei,  grupul  a fost împărțit în echipe de câte două-trei vedete și  un  remorcher  de  radă  (dimensiunile permiteau  accesul împreună al  navelor  în ecluză). După marșul pe fluviul Don, convoiul va  intra  în  Marea Azov,  iar ulterior  va  executa marș către Marea Neagră.

Echipajele  aviației de bombardament  tip  Su-34, aviației de cercetare Su-24MR şi aviației cisternă tip Il-78/ 7 RM Centru au desfăşurat într-un poligon din Regiunii Kurgan un exerciţiu tactic de aviaţie  cu  trageri  de  luptă,  cu  ocazia încheierii  perioadei  de  instrucţie de  iarnă,  la care  au  participat aprox. 300 de militari şi 11 aviație de bombardament  tip  Su-34, aviație de cercetare Su-24MR şi  aviației cisternă tip Il-78, care au desfășurat manevre de alimentare  în  aer  la  o  altitudine  de  peste 6.000  m şi o  viteză  de  aprox.  600 km/h  și executarea lansărilor de rachete asupra a 20 de ţinte terestre.

In perioada  13-14 aprilie, navele purtătoare de rachete  Uglici și Grad Sviajsk, împreună cu navele purtătoare de artilerie Astrahan, Volgodonsk şi Mahacikala, toate din cadrul flotei ruse din Marea Caspică, vor  executa   trageri  cu sistemul  de  artilerie  de  tip  A-190  Universal asupra unor ţinte care simulează un grup de nave  inamice  şi  asupra  unor  ţinte  terestre, amplasate pe insula Cecen (în estul Republicii Daghestan).

În 14 aprilie, au fost planificate exerciţii de  patrulare cu bombardiere strategice de tip Tu-160 şi Tu-95MS care desfăşoară antrenamente de realimentare  în  aer  şi lansări  de rachete asupra unor ţinte terestre.

Tot pentru  14 aprilie, peste 1.000 de militari din cadrul  unor unități de  aprilie din Regiunea Militară  Vest,  se vor antrena în Poligonul  Mulino (regiunea Nijni Novgorod). Militarii vor folosi peste 300 de mijloace de armament şi tehnică de specialitate, inclusiv  aprilie  de  tip  T-72B3, T-80U, MLI-uri de tip BMP-2, obuziere autopropulsate de tip Msta-S, și lansatoare de proiectile dirijate de tip Grad şi Uragan.

Tot la această dată, militari din Divizia 98 Aeropurtată – vor fi alertați și vor executa un marş  spre  Poligonul Pesocinoe (regiunea Iaroslavl),   unde   vor   fi   instalate   puncte   de comandă şi vor fi executate trageri, pregătire tactică de specialitate şi activităţi de conducere a BMD-2.

Pentru  15 aprilie,  Bg.  80  Infanterie Moto de la Alakurti (Murmansk) va  desfăşura  exerciţii  tactice,  cu participarea a peste 100 de mijloace de tehnică militară.

Flota Rusă de la Marea Neagră a executat de curând, fără a preciza data,  un exerciţiu  al  apărării aeriene, conform  verificării  nivelului  de pregătire pentru luptă, la încheierea perioadei de  instrucţie  de  iarnă, într-un raion din  Marea Neagră,  la  care  au participat navele purtătoare de rachete Graivoron,  Vîşnii  Volocek și avioane de vânătoare Su-30SM .

Cel  puţin  1.500  de  militari din Flota Mării Caspice execută, în perioada 12-19 aprilie, un exercițiu în teren cu aproximativ  300 de mijloace de luptă şi sprijin de luptă.

Dislocările de trupe, tehnică și nave ruse semnalate pe rețelele sociale

Cele mai multe informatii despre miscarile de trupe rusesti in bazinul Marii Negre si la granita cu Ucraina au aparut pe rețele sociale Twitter, TikTok și Telegram. Unele dintre ele au fost prezentate in postari anterioare.

  • Convoaie militare  ruse  semnalate  în perioada 1-4 aprilie:
    •  coloană de tehnică militară cu 9 mașini de  luptă  a  infanteriei  (MLI)  pe  o  cale  de comunicaţie rutieră din Peninsula Crimeea, autorul postării de pe Twitter, GirkinGirkin, precizând că  este formată  din  MLI  BMD-4  aparţinând trupelor de desant aerian. Postarea trebuie coroborată cu informația certă care arată că, în  perioada  19 martie – 1 aprilie,  în  Peninsula Crimeea  a  fost  executat  un  exerciţiu  al trupelor de desant aerian la care au participat aproximativ 500 de militari cu aproximativ 40 mijloace de luptă şi sprijin de luptă;  
  • Convoaie militare ruse semnalate în perioada 5-6 aprilie:
    • în  apropierea  localităţii  Voronej  (Regiunea Militară Vest)  a fost observată o coloană formată din mai  multe aruncătoare de  proiectile  reactive TOS-1 Buratino, instalate pe șasiu de tanc T-72,  îmbarcată  pe  mijloc  de  transport  rutier, care se deplasa în direcția Ucraina;
    • Coloană  de 11 autovehicule cu   8 sisteme   de   lansare proiectile reactive Uragan, 3  aprilie, 3 autocamioane şi 2 TAB-uri BTR-82, îmbarcate pe   mijloc   de   transport   feroviar   a   plecat în 30 martie    din     Iurga /Regiunea    Kemerovo, cu destinaţia Voronej/Regiunea Voronej;
    • Coloană îmbarcată  pe  mijloc  de transport  feroviar,  aflat  în  staţionare în  gara din  loc. Cereha  (Reg.Pskov). Autorii postătii au identificat că tehnica de luptă, printre care şi tehnică de artilerie autopropulsată 2S9 Nona -S, îmbarcată pe garnitura feroviară aparţine Diviziei 76 Asalt Aerian;
    • Coloană  îmbarcată  pe  mijloc  de transport feroviar cu cel puțin 17  aprilie, aflată în mişcare  în  proximitatea  localitatii Taişet  (Regiunea Irkutsk);
    • În  apropierea  localității  Mahacikala (Regiunea  Autonomă  Daghestan)  a  fost semnalată, în 5 aprilie, o coloană de cel puțin 17  aprilie din     compunerea     brigăzii     136     infanterie moto  (Republica Dagestan)/, îmbarcată   pe   o   garnitură   feroviară, deplasându-se pe  direcţia  Feodosia  (Peninsula Crimeea);
    • în Peninsula Crimeea a fost semnalată o instalație  de  lansare K340P/Bastion P, îmbarcată pe o platformă de transport rutier, având ca destinaţie poligonul Opuk;
    • pe o autostradă din Peninsula Crimeea a fost semnalată o coloană cu 20 TAB-uri BTR-82 şi 5 autocamioane, fotografiata de mai multi utilizatori Twitter
    • pe   o   comunicaţie   rutieră   din proximitatea   localitatii Babiakovo/Regiunea Voronej a fost semnalată o coloană de tehnică militară cu 7 lansatoare de proiectile reactive Uragan, 4 TAB-uri BTR-82 şi 5 autocamioane;
    • în Peninsula Crimeea a fost dislocată tehnică  din  cadrul  D.76  Asalt Aerian; o platformă feroviară, pe care au fost încărcate tunuri autopropulsate cal. 120 mm 2S9 Nona-S, se deplasa, în 4 aprilie, din localitatea Cheryokha/Regiunea Pskov spre Simferopol/Peninsula Crimeea);
    • pe autostrada M1 (Moscova-Smolensk) a  fost  semnalat  un  sistem  de  apărare antiaeriană 2K22  Tunguska,  îmbarcat  pe  un trailer MAZ-537.
  • Convoaie militare ruse semnalate la 7 aprilie:
    • Misiunea specială de monitorizare a OSCE în Ucraina  (MSM),  a  informat în 7 aprilie că a descoperit  cu  ajutorul  aeronavelor  de cercetare fără pilot (UAV),  tehnica militara aparţinând forţelor   de   ocupație   ruse   în proximitatea Liniei de Contact. Potrivit comunicatului,  cu  ajutorul UAV-urilor   au   fost   detectate   34  de  aprilie  tip  T-72  și  T-64   în proximitatea  localităţii  Boikivske  (districtul Telmanovo/  67  km  S-E Doneţk). Anterior, au fost depistate în 4 aprilie opt tancuri tip T-72 în proximitatea localităţii Pokrovka  (36  km  Est Doneţk)  şi  două  lansatoare  BM-21  GRAD  (cal.   122mm). Potrivit   Acordurilor   de la Minsk, este interzisă dislocarea de personal şi tehnică de luptă în proximitatea localitatilor din Donbass
    • coloană formată din mai multe autocamioane și autospeciale îmbarcată pe mijloc de transport feroviar, aflată în deplasare, probabil în Regiunea Nijnii Novgorod;
    • coloană formată din  10  obuziere tractate 2A65  Msta-BCal. 152 mm, aflată în deplasare pe o cale de comunicaţie rutieră în proximitatea localităţii Klințî (150 km V-SV de localitatea Briansk, aproximativ  50 km nord de frontiera cu Ucraina);
    • trei  coloane îmbarcate  pe  mijloace de transport feroviar în localitatea Kropotkin (133 km SV Krasnodar); una dintre coloane avea 4 aruncătoare  de bombe  autopropulsate  cal. 240 mm 2S4 Tiulpan;
    • două   eşaloane feroviare care transportă tehnică militară 16, primul eşalon în deplasare  din staţia de cale ferată Hankala /Republica Cecenia către Feodosia/Estul Peninsulei Crimeea, iar cel de-l doilea din Buinaksk /Republica Daghestan către Kerci/Estul Peninsulei Crimeea.
  • Convoaie militare ruse semnalate pe 8 aprilie:
    • coloană de tehnică militară aparţinând Grupării Operative de Trupe Ruse (GOTR) din Autoproclamata  Republică  Transnistreană (ART) în deplasare  pe   o   cale   de comunicaţie   rutieră situate în zona aeroportului   din Tiraspol   (4 TAB și o autospecială Ural);
    • coloană în deplasare pe o cale de comunicaţie rutieră din Regiunea Krasnodar
  • Convoaie militare ruse semnalate pe 9 aprilie:
    • coloană  de tehnică militară îmbarcată pe mijloc de transport feroviar în gara din loc. Maslovka (Regiunea Voronej);
    • coloană formată din 5 tancuri, 2 vehicule blindate auxiliare, 3 autocamioane şi  3autocisterne,  îmbarcată pe un mijloc de transport  feroviara  fost  semnalată  în  localitatea Rossoş (Regiunea Voronej);
    • coloană formată din o staţie de descoperire şi indicarea   ţintelor   din înzestrarea sistemelor RAA de tip Buk-M3, pe o cale de comunicaţie rutieră (Regiunea Voronej);
    • coloană formată din 13 tancuri T-72B3 şi 2 autocamioane  Kamaz, îmbarcată pe un mijloc   de transport feroviara fost semnalată în localitatea Voronej – dezvaluita pe Twitter
    • o  stație  radio într-un  raionul  situat  în proximitatea  loc.  Maslovka  (aproximativ  20  km  S loc. Voronej);
    • un tanc (model  neidentificat)  îmbarcat pe o  platformă  de  transport  rutier,  în deplasare pe o cale rutieră din Regiunea Rostov;
    • coloană  de  tehnică  militară  a fost identificată în deplasare pe o cale rutieră, din proximitatea  localităţii  Voronej/  Regiunea  Voronej. Tehnica militară rusă semnalată în ultima  perioadă  în Regiunea Voronej a fost dislocată, cel mai probabil, în Poligonul Pogonovo. Potrivit   imaginilor,   în   raion   sunt dispuse  aproximativ  400  de  mijloace  tehnice  şi este  instalat  un  spital  de  campanie. 
    • Mass-media internațională a informat în 8 aprilie că forțele ruse  au  constituit  o  tabără  militară  de mărimi  mari (3-4   km lungime) în Regiunea Voronej, la aproximativ 170 de km de granița cu Ucraina. În tabără au fost identificate unități de tehnică grea, inclusiv  aprilie, și facilități de sprijin (spital mobil și bucătărie de campanie).
    • coloană în deplasare pe o cale de comunicaţie rutieră (Regiunea Krasnodar);
    • coloană cu tehnică militară îmbarcată pe platformă feroviară, în deplasare pe 9 aprilie în localităţile Rossoş (aprox.  45 km faţă de graniţa cu Ucraina) şi, ulterior, Rostov pe Don/Regiunea Rostov;
    • coloană de   tehnică militară în deplasare în teren accidentat în Regiunea Krasnodar;
    • elemente de tehnică militară îmbarcate pe mijloace rutiere în Regiunea Krasnodar;
    • coloană de 5 tancuri în  deplasare  în zona Vozmojno, Regiunea Rostov;

Convoaie militare  ruse semnalate 10 aprilie:

  • coloană formată din 13 autocamioane, 10 autocisterne şi 1 tanc îmbarcată pe mijloc de transport feroviar în loc. Bataisk  (Regiunea Rostov)  cu  destinaţia Timaşevka (Ţinutul Krasnodar);
    • coloană formată din 10 autocamioane a fost semnalată pe o cale de comunicaţie rutieră, în proximitatea localitatea  Kazaci Lageri (Regiunea  Rostov), în timp ce se deplasa între localităţile Novocerkask (Regiunea Rostov) -Şahti (Regiunea Rostov);
    • coloană formată din 20 tancuri, 9 transportoare blinbate, 3 autocamioane şi 3 autocisterne îmbarcate pe mijloc de transport feroviar a fost semnalată în Ţinutul Krasnodar, cu destinaţia Peninsula Crimeea;
    • coloană îmbarcată  pe  mijloc  de transport    feroviar    aflat    în    deplasare    în Republica Ciuvaşia;
    • coloană îmbarcată  pe  mijloc  de transport   feroviar   aflat   în   deplasare în localitatea Znamenka/regiunea Kirovohrad, aproximativ 480 km V Luhansk

Convoaie militare ruse semnalate pe 11 aprilie:

  • în  staţia  de  cale  ferată  Nijnegorskoe (Estul Peninsulei Crimeea) a fost identificată  o garnitură  feroviară  cu  tehnică  de  luptă,  care se   deplasa   spre   frontiera   cu   Ucraina. În compunerea garniturii au fost observate transportoare blindate, mașini de luptă a infanteriei și un complex  de  luptă  radio-electronică care aveau numerele tactice mascate (imagine postata pe acest blog anterior)
    • coloană formată din 8 tunuri autopropulsate îmbarcată pe un mijloc de transport feroviar, semnalată probabil în Ţinutul Krasnodar;
    • coloană formată din 8 transportoare blinbate BTR-82 şi 13 autospeciale Kamaz semnalată în timp ce se deplasa pe o cale de comunicaţie rutieră din Ţinutul Krasnodar;
    • coloană formată din un transportor blindat şi 17 autospeciale îmbarcate   pe   un   mijloc   de transport feroviar în Ţinutul Krasnodar;
    • coloană  formată  din  19  autospeciale îmbarcată  pe  un  mijloc  de  transport  feroviar semnalată în Regiunea Tambov;
  • Convoaie militare ruse semnalate pe 12 aprilie:
    • transport  de obuziere  autopropulsate Msta-S  catre Peninsula Crimeea, cu 12 obuziere Cal. 152 mm, 11 autocamioane şi 1 x  vehicul blindat şenilat
    • coloană de tehnică militară, îmbarcată pe   un   mijloc   de   transport   feroviar, a fost observată (12/13 aprilie), în deplasare, pe direcţia localitatea Krasnodar -Peninsula Crimeea. În componenţa se observă 17 elemente de tehnică blindată (printre care 7 Tancuri, 2 instalații de deminare), precum şi 16 autocamioane.

Dislocările de trupe, tehnică și nave ruse semnalate de mass-media

Revista Janes Defence Weekly  a  publicat în data de 8 aprilie  evaluările analistului OSINT Thomas Bullock, referitoare la  dislocarea  de  forţe  şi  mijloace ale  Forțelor armate ale Federatiei Ruse  la frontiera  cu  Ucraina :

  • la sfârşitul  lunii  martie  au  fost identificate cel puţin 14 subunități de forțe terestre ruse, de infanterie, artilerie și tancuri care  au  fost  dislocate sau  sunt  în  curs  de  dislocare  la  frontiera Federatiei Ruse cu Ucraina, acestea fiind   îmbarcate   pe   mijloace   de   transport feroviar şi transportate în Regiunea Voronej
  • s-a constatat   dislocarea   din   Regiunea  Sverdlovsk / Regiunea Militara Centru a mai multor Sisteme de rachete operativ tactice Iskander-M în Regiunea Voronej
  • au fost amenajate la sudul Regiunii Voronej o bază de antrenament, echipată cu complexe de comunicaţii P-260T Redut-2US, precum şi un spital de campanie;
  • au fost identificate în Peninsula Crimeea şi Regiunea Krasnodar trupe şi echipamente militare, inclusiv BMP-3 şi aruncătoare de bombe autopropulsate Tiulpan Cal. 240 mm.

Grupul de investigații în domeniul conflictelor armate Conflict Intelligence Team (CIT), citat anterior in postari pe acest site, a informat, în 8 aprilie, că tabăra militară înființată de Fortele Armate Ruse în Regiunea Voronej este situată la aproximativ 250 km de granița cu Ucraina (Regiunea Lugansk, partea controlată de guvernul ucrainean).

Potrivit estimărilor CIT:

  • tabăra militară nu are scopul de a sprijini forțele separatiste din Donbas în cazul unei ofensive a forțelor guvernamentale de la Kiev;
  • echipamentul militar este descărcat în două stații feroviare din apropierea  orașului Voronej, după care este transportat pe direcția Poligonului de Instructie Pogonovo (32 km SE Voronej);
  • Armata rusă  dislocă  trupe  și  echipament militar  și  în  apropierea  orașului  Ostrogozhsk din Regiunea Voronej (150 km de granița cu Ucraina).
  • Complexul de rachete operativ tactice Iskander, au fost observate în deplasare pe direcția Voronej.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here