NATO nu planifică desfăşurarea de rachete nucleare cu rază medie în Europa, a asigurat marţi Alianţa Nord-Atlantică, respingând acuzaţiile Rusiei în acest sens şi apelul Moscovei la un moratoriu asupra acestor arme în Europa, transmite Reuters.
Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat reporterilor la Bruxelles că Rusia însăşi a încălcat ani la rând Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF, în prezent denunţat atât de Rusia, cât şi de SUA) prin desfăşurarea în Europa de noi rachete nucleare intermediare cu capacitate nucleară. El a subliniat că NATO nu intenţionează să procedeze în mod similar.
“Propunerea Rusiei privind un moratoriu nu este credibilă deoarece am avut o interdicţie şi (ruşii) au încălcat acea interdicţie”, a adăugat Stoltenberg.
“Aşa încât dacă Rusia nu distruge în mod verificabil toate rachetele sale SSC-8, cele care au încălcat INF, nu este credibilă atunci când propune o interdicţie asupra ceva ce începuse deja să desfăşoare”, a spus secretarul general al NATO.
Într-un interviu publicat luni de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a avertizat că desfăşurarea în Europa de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, interzisă prin INF, va duce la confruntare, scrie Agerpres.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi negocieri “imediate” cu NATO şi SUA privind garanţiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina, relatează AFP.
“Vladimir Putin a subliniat necesitatea lansării imediate de negocieri cu SUA şi NATO pentru a defini garanţiile judiciare pentru securitatea ţării noastre, în scopul excluderii extinderii viitoare a Alianţei la Est şi a desfăşurării de sisteme de armament care ameninţă Rusia în Ucraina şi alte state vecine”, a informat Kremlinul într-un comunicat după o discuţie între preşedintele rus şi omologul său finlandez, Sauli Niinisto.
Finlanda este un intermediar tradiţional între Rusia şi rivalii săi occidentali.
Cu prilejul unei videoconferinţe de la începutul lui decembrie, preşedintele rus i-a cerut omologului său american Joe Biden garanţii juridice pentru a exclude orice nouă extindere a NATO, în contextul în care Moscova estimează că occidentalii, deschizând Alianţa pentru ţări din Europa de Est şi fosta URSS, şi-au încălcat promisiunile făcute după căderea fostei Uniuni Sovietice.
În acest sens, Rusia consideră o eventuală aderare a Kievului la NATO o linie roşie. Rusia a anexat deja peninsula ucraineană Crimeea, drept reacţie la revoluţia pro-occidentală în 2014.
Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună.