Germania își reevaluează poziția în comerțul internațional după ce a fost acuzată că este dependentă de gazul rusesc. Acum , ministrul german de Finanțe este îngrijorat de „puternica dependență economică” față de China și face apel la „diversificarea” partenerilor comerciali ai Germaniei, pe fondul tensiunilor internaționale exacerbate de războiul din Ucraina, transmite boursorama.com, preluata de g4media.ro

„Îngrijorarea mea în legătură cu situația germană este că (…) avem o dependență economică puternică față de China”, a declarat Christian Lindner, care este și liderul partidului liberal FDP, pentru cotidianul Die Zeit. „Trebuie să ne diversificăm relațiile internaționale, inclusiv exporturile noastre”, a adăugat el.

Războiul din Ucraina a aruncat o lumină dură asupra dependenței Germaniei de Rusia, de la care cumpără mai mult de jumătate din gazele sale și o mare parte din cărbune și petrol. Dar, în sens mai larg, războiul a ridicat semne de întrebare cu privire la legăturile comerciale ale Germaniei, în calitate de națiune exportatoare, cu alte țări acuzate de încălcarea drepturilor omului, începând cu China.

Beijingul, cel mai mare partener economic al Berlinului

Beijingul este principalul partener economic al Germaniei: comerțul bilateral a reprezentat peste 245 de miliarde de euro în 2021, o cifră care a crescut cu 15,1% pe parcursul unui an. Multe industrii germane și-au relocat o parte din producție în China și, prin urmare, importă cantități mari de componente esențiale din această țară. Pe de altă parte, China este unul dintre principalii clienți ai sectorului auto german.

„Poate că a venit timpul să facem afaceri de preferință cu cei care nu sunt doar parteneri comerciali, ci care vor să fie parteneri și din punct de vedere al valorilor”, a comentat Christian Lindner.

La sfârșitul lunii martie, ministrul s-a declarat în favoarea semnării unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite, un proiect controversat în rândul celor 27 și unde negocierile se află în impas.

Odată cu tulburările legate de războiul din Ucraina, mulți producători iau deja în considerare posibilitatea de a-și reduce prezența în China, potrivit unui studiu al institutului economic IFO, publicat la sfârșitul lunii martie. Potrivit acestui studiu, „aproape una din două companii” care importă din China componente necesare pentru producția lor intenționează „să reducă aceste importuri în viitor”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here