O femeie suspectată că lucra în numele Partidului Comunist chinez a încercat să influenţeze în mod incorect membri ai parlamentului britanic, a avertizat preşedintele Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, într-o scrisoare adresată joi aleşilor britanici, potrivit Reuters.

Hoyle a menţionat că serviciul de securitate internă MI5 a descoperit că femeia ”era implicată în activităţi de interferenţă politică în numele Partidului Comunist chinez, colaborând cu membri ai parlamentului aici”.

Ea a ”facilitat donaţii financiare către parlamentari, în funcţie sau aspiranţi, în numele unor cetăţeni străini cu baza în Hong Kong şi China”, se arată în scrisoarea respectivă.

”Aceasta este o chestiune care provoacă îngrijorări grave”, a declarat în parlament Iain Duncan Smith, fost lider al Partidului Conservator care a fost sancţionat de China pentru că a evocat abuzurile la adresa drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

Relaţiile dintre Regatul Unit şi China s-au deteriorat în ultimii ani, inclusiv cu privire la situaţia din regiunile Hong Kong şi Xinjiang.

Anul trecut, MI5 le-a cerut cetăţenilor britanici să trateze ameninţarea reprezentată de spionajul din partea Rusiei, Chinei şi Iranului cu aceeaşi vigilenţă ca pe terorism.

Agenţi secreţi britanici au atenţionat că Rusia şi China au încercat să sustragă date confidenţiale cu caracter comercial şi proprietate intelectuală, dar şi să interfereze în politica britanică şi să răspândească dezinformări în Regatul Unit, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here