Un personaj-cheie al extremei-drepte americane, Henry Tarrio, şi alţi patru membri ai miliţiei Proud Boys au fost inculpaţi luni de rebeliune pentru rolul lor în asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie 2021, a anunţat Ministerul de Justiţie, notează AFP.

Cei cinci bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 31 şi 45 de ani şi reţinuţi de mai multe luni, au făcut până în prezent obiectul urmării penale pentru asociere criminală în scopul de a interfera într-o procedură oficială sau pentru violenţe.

Acuzaţia de rebeliune, foarte rar folosită şi pasibilă de 20 de ani de închisoare, merge mai departe. Aceasta implică conspirarea împotriva guvernului sau a unei legi a acestuia.

De la atacul partizanilor lui Donald Trump împotriva sediului Congresului, în momentul în care parlamentarii certificau victoria rivalului său Joe Biden la prezidenţialele din 2020, peste 810 persoane au fost arestate şi inculpate, cel mai adesea pentru pătrundere într-o clădire federală.

Doar câţiva, toţi membri ai unei alte miliţii radicale numite Oath Keepers (Păstrătorii Jurământului), se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de rebeliune.

În paralel, o comisie parlamentară de anchetă încearcă să facă lumină asupra rolului jucat de fostul preşedinte republican şi apropiaţii săi în această lovitură de stat. Ea urmează să-şi prezinte primele concluzii joi, în cadrul unei audieri foarte aşteptate.

Între timp, actul de inculpare adoptat luni de un mare juriu îl acuză pe Henry Tarrio şi patru dintre locotenenţii săi că au coordonat pătrunderea a peste o sută de membri ai acestei miliţii, create în 2016, în Capitoliu.

El însuşi nu a fost la faţa locului: cu două zile mai devreme, fusese arestat pentru distrugerea unui pentru distrugerea unui banner “Black Lives Matter” (Vieţile Negrilor Contează, slogan antirasist), iar în posesia lui s-au găsit încărcătoare de armă interzise în capitala SUA. El a fost eliberat la 5 ianuarie 2021, cu ordin de a rămâne în afara Washingtonului.

Potrivit rechizitoriului, el nu s-a conformat imediat şi chiar s-a întâlnit cu Stewart Rhodes, omologul său din Oath Keepers, înainte de a părăsi capitala federală, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here