Preşedintele american Joe Biden l-a numit luni ”criminal de război” pe omologul său rus Vladimir Putin şi a declarat că doreşte un ”proces pentru crime de război”, după descoperirea a numeroase cadavre de civili în regiunea Kievului în urma retragerii forţelor militare ruse, transmit Reuters şi AFP.

De asemenea, liderul american s-a pronunţat pentru adoptarea unor ”sancţiuni suplimentare” contra Rusiei.

Biden a făcut aceste declaraţii la Washington, după un weekend petrecut la reşedinţa sa familială din statul Delaware.

Imaginile cu zeci de cadavre în gropi comune sau pe străzile din jurul capitalei ucrainene apărute în weekend, după retragerea rusă, au revoltat ţările occidentale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Moscova de comiterea unui “genocid” în Ucraina, la o zi după descoperirea a numeroase cadavre la Bucea.

Rusia a respins “categoric” acuzaţiile prin intermediul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov au subliniat că este vorba despre o ”înscenare” făcută de Kiev.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că speră să obţină o reacţie dură a NATO la criza din Ucraina, după ce Rusia a fost acuzată de masacrarea civililor, transmite luni dpa.

Johnson a condamnat deja “atacurile josnice” ale Rusiei împotriva civililor din oraşele ucrainene Irpin şi Bucea şi a promis că “nu vom avea linişte până când nu se face dreptate”.

Săptămâna aceasta, prim-ministrul le va fi gazdă la reşedinţa sa londoneză din Downing Street liderilor Poloniei şi Germaniei, cu care va discuta despre NATO şi despre modalităţile de a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse.

Duminică, Johnson a afirmat că “nicio dezminţire sau dezinformare de la Kremlin” nu pot ascunde că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este “disperat”, iar “invazia sa este nereuşită”.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că, după retragerea trupelor ruse, pe străzile oraşului Bucea şi în suburbia Irpin a Kievului au fost găsite cadavrele unor civili, într-o scenă asemănătoare unui “film de groază”.

La Bucea, la nord-vest de capitală, soldaţii ucraineni au tras corpurile neînsufleţite cu cabluri, de la distanţă, de teamă că ar putea fi minate.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a comunicat că în localităţile din regiunea kieveană recucerite recent de la ruşi au fost găsite 410 de cadavre ale unor civili.

Johnson a declarat că Regatul Unit extinde sancţiunile împotriva Rusiei şi sprijinul militar pentru Ucraina, suplimentând totodată ajutoarele umanitare pentru cei de pe teren. El a adăugat că ţara sa a fost “în prima linie a sprijinului pentru ancheta Tribunalului Penal Internaţional privind atrocităţile comise pe teritoriul ucrainean.

“Ministrul justiţiei a autorizat un sprijin financiar suplimentar şi delegarea unor anchetatori experţi”, a precizat premierul.

Ceva mai devreme, tot duminică, ministrul de externe Liz Truss apreciase că atacurile “neselective” ale forţelor ruse asupra civililor nevinovaţi din Irpin şi Bucea trebuie anchetate ca crime de război. Ea a promis că Regatul Unit va insista până când cei răspunzători de “atrocităţile” din Ucraina vor fi aduşi în faţa justiţiei şi a adăugat că Rusia nu va fi lăsată să îşi acopere implicarea cu ajutorul unor dezinformări cinice”.

Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al lui Zelenski, a declarat că autorităţile ucrainene au găsit dovezi ale unor fapte care arată “exact ca nişte crime de război”, inclusiv cadavre ale unor civili executaţi şi gropi comune.

Ministerul apărării de la Moscova a respins acuzaţiile la adresa militarilor ruşi privind uciderea civililor la Bucea.

Potrivit ministerului britanic al apărării, forţele ruse, din care fac parte şi mercenari, îşi redirecţionează ofensiva din Ucraina către regiunea Donbas, din est, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here