Un articol din revista franceză Le Point atinge un subiect sensibil: doi foști prim-miniștri francezi au fost menționați într-un raport din Parlamentul European consacrat influențelor străine asupra Uniunii. Raportul a fost adoptat pe 25 ianuarie de o comisie special creată pentru a se ocupa de interferența străină în general, inclusiv de fenomenul particular de „capturare a elitelor” de către puterile străine ostile, scrie rfi.ro

François Fillon și Jean-Pierre Raffarin sunt cei doi foști prim-miniștri francezi ale căror nume apar în raport, alături de o lungă listă de foști demnitari din mai multe state europene.

Raportul Comisiei, numită INGE, de la ”ingerință”, a fost publicat pe 10 februarie și urmează a fi votat în plen în martie, la Strasbourg.

Potrivit președintelui comisiei INGE, eurodeputatul Raphaël Glucksmann, „atacurile împotriva democrațiilor noastre iau diferite forme, de la finanțarea campaniilor sau a partidelor politice până la atacuri cibernetice, inclusiv o dorință sistematică de a captura elite europene”.

François Fillon este menționat pentru că a fost numit membru al consiliului de administrație al Rosneft, gigantul petrolier rus, și al Zaroubejneft, un alt grup petrolier rus. Jean-Pierre Raffarin este prezentat ca „angajat activ în promovarea intereselor chineze în Franța”.

Contactat de Le Point, fostul premier Jean-Pierre Raffarin a susținut că, în ce-l privește, Parlamentul European face o confuzie regretabilă, întrucât el nu a făcut decât să apere interesele franceze în China și nu are vreo legătură financiară cu această țară.

Cât despre François Fillon – notează Le Point – el nu a făcut niciodată un secret din abordarea sa a relaţiilor cu Rusia. El amintește că, dacă Franța a reușit să pună capăt invaziei Georgiei în 2008 de către armata rusă,a fost tocmai pentru că fostul președinte Nicolas Sarkozy și el însuși au întreținut relații excelente cu liderul de la Kremlin.

O listă foarte lungă

Altfel, raportul INGE indică și alți oficiali europeni care au decis să lucreze pentru interesele ruse sau chineze, inclusiv fostul cancelar german Gerhard Schröder și fostul prim-ministru finlandez Paavo Lipponen, care s-au alăturat amândoi Gazprom pentru a accelera procesul de aplicare pentru Nord Stream 1 și 2”.

Fosta ministră de externe a Austriei, Karin Kneissl, a fost numită în consiliul de administrație al Rosneft, fostul comisar european din Cehia, Stefan Füle, a lucrat pentru China Energy, fostul prim-ministru finlandez Esko Aho se află acum în consiliul de administrație al băncii ruse Sberbank, fostul ministru francez pentru relațiile cu Parlamentul Jean-Marie Le Guen acum face parte din consiliul de administrație al Huawei Franța, fostul prim-ministru belgian Yves Leterme a fost numit co-președinte al fondului chinez de investiții ToJoy și lista este mult mai lungă.

În fața acestor acuzații, Jean-Marie Le Guen acuză o campanie a lui Raphaël Glucksmann, pe care îl consideră un lobbyist american care dorește să antagonizeze Europa și Asia, aliniindu-ne la o agendă americană.

Raportul constată că există deficiențe serioase în protecția UE, inclusiv absența unor reguli obligatorii din punct de vedere juridic în aplicarea registrului de lobby al UE.

Nu există nici mijloace de „monitorizare a eforturilor de lobby în statele membre care influențează legislația și politica externă prin intermediul Consiliului European”.

O altă constatare este că directiva privind Cartea albastră , care facilitează venirea în UE a migranților calificați din afara UE, permite companiilor chineze și ruse stabilite în Europa, de exemplu, să aducă migranți calificați din țările lor respective. Aceasta ar putea duce la riscuri de interferență străină.

De asemenea, documentul ia act de numărul tot mai mare de institute Confucius înființate în întreaga lume și, în special, în Europa. Raportul afirmă că institutele Confucius servesc drept platformă de lobby pentru interesele economice chineze și pentru serviciul chinez de informații, ca și pentru recrutarea de agenți și spioni, scrie rfi.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here