Rusia a înregistrat o pierdere importantă a puterii sale militare, printre care o bună parte a celor mai moderne echipamente ale sale, Ucraina este în plină modernizare şi China s-a angajat într-o creştere inedită a cheltuielilor pentru apărare, indică bilanţul anual al Institutului Internaţionale pentru Studii Strategice (IISS), publicat miercuri, informează AFP.

Publicarea ediţiei 2023 a ‘Echilibrului militar mondial’ al IISS are loc la aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Pentru armata rusă, pierderile umane din prima fază a invaziei au fost compensate de mobilizarea parţială anunţată în septembrie, dar se traduce printr-un aflux de soldaţi mai puţin experimentaţi, subliniază IISS.

Institutul remarcă o schimbare în componenţa flotei de blindate ruse. Aproximativ jumătate din tancurile sale T-72B3 şi T-72B3M şi numeroase tancuri T-80 au fost pierdute în luptă, iar armata rusă a fost nevoită să recurgă la echipamente mai vechi pentru a acoperi aceste pierderi.

Potrivit IISS, Rusia a pierdut 6-8% din avioanele sale de luptă tactice, dar proporţia pierderilor este de 10-15% în cazul altor tipuri de avioane.

Pe de altă parte, IISS evidenţiază că Ucraina dispune de mai puţine avioane de luptă şi suferă pierderi proporţional mai importante, Kievul pierzând în jur de jumătate dintre avioanele sale de luptă tactice.

Între altele, aproximativ 20 de ţări au anunţat creşteri imediate sau pe termen mai lung ale cheltuielilor lor în materie de apărare, în timp ce NATO, organizaţie în care Suedia şi Finlanda vor să se integreze, se vede consolidată.

În acelaşi timp, modernizarea armatei chineze reprezintă pentru Statele Unite ”principala zonă de îngrijorare”, adaugă IISS, care accentuează că majorarea cu 7% a bugetului apărării Chinei în 2022 în raport cu anul precedent este cea mai mare în valoare absolută, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here