Un fost informatician al CIA a fost condamnat miercuri la New York pentru că a transmis, în 2017, către site-ul Wikileaks instrumente de spionaj cibernetic aparţinând agenţiei americane de informaţii, o scurgere masivă denunţată cu fermitate de autorităţi, relatează AFP.

Joshua Schulte, în vârstă de 33 de ani, “a fost condamnat pentru unul dintre cele mai ruşinoase şi dăunătoare acte de spionaj din istoria Americii”, a declarat procurorul federal din New York, Damian Williams, într-un comunicat.

În 2016, în timp ce lucra pentru o unitate de elită specializată în spionaj cibernetic, Joshua Schulte a început să creeze colecţia “Vault 7”, instrumente de hacking, malware, viruşi, cai troieni.

WikiLeaks a început să publice cele 8.761 de documente în martie 2017, afectând foarte mult agenţia şi oferindu-le hackerilor profesionişti şi amatori din întreaga lume aceleaşi instrumente ca ale spionilor americani.

“Sursa doreşte să lanseze o dezbatere publică privind securitatea, crearea, utilizarea, proliferarea şi controlul democratic al armelor cibernetice”, a spus atunci WikiLeaks.

Însă pentru procurori, Joshua Schulte a vrut să se răzbune pe CIA a cărei conducere a acuzat-o că nu l-a susţinut în conflictele cu colegii.

După cel de-al doilea proces şi patru zile de deliberări, juriul l-a găsit vinovat miercuri de opt capete de acuzare de spionaj şi unul pentru că minţit FBI-ul.Pedeapsa va fi fixată la o dată ulterioară, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here