Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a reiterat joi că din partea Franţei nu va exista “nicio recunoaştere” şi “nicio înţelegere” pentru regimul taliban de la Kabul şi a declarat că “procesul politic” în curs trebuie continuat, informează AFP.

“Nu există niciun contact politic (cu talibanii), nu va exista nicio înţelegere, nicio complicitate de niciun fel cu regimul taliban. Nu există ‘talibanism’ soft”, a subliniat joi dimineaţa, la postul Franceinfo, Clement Beaune.

“Din nefericire, există o victorie militară (…) a talibanilor în Afganistan şi există acolo în proces politic care se derulează de mai multe luni între afgani şi a cărui continuare nu putem decât să o dorim”, a spus el.

“Astăzi este cum nu se poate mai rău în Afganistan. Dacă la guvernare vor fi alte facţiuni politice decât talibanii, într-un guvern mai larg (…) aceasta va fi o veste un pic mai puţin rea”, a apreciat oficialul francez.

Talibanii, al căror cofondator şi număr doi, mollahul Abdul Ghani Baradar, s-a întors marţi în Afganistan, au demarat consultări politice miercuri, la Kabul, cu eminente personalităţi afgane. Ei au difuzat imagini în care se poate vedea cum fostul preşedinte afgan Hamid Karzai discută cu Anas Haqqani. Acesta din urmă participa la negocierile de la Doha cu guvernul afgan, negocieri care nu au dus la vreo soluţie, scrie Agerpres.

Însă el este mai ales fratele mai mic al lui Sirajuddin Haqqani, şeful reţelei eponime, calificate drept teroristă de Washington, şi care are de asemenea statutul de număr doi între talibani. Aceştia s-au întâlnit şi cu fostul vicepreşedinte Abdullah Abdullah, potrivit grupului de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

“Au fost discuţii (…) între fostul preşedinte Hamid Karzai, între foste autorităţi afgane şi talibani (…). Dacă lucrurile sunt ceva mai puţin rele, dacă pot spune aşa (…), atunci cu atât mai bine. Însă nu va exista nicio recunoaştere, niciun contact politic cu talibanii înşişi. Nu ştim ce se va întâmpla. Deocamdată, avem la palatul prezidenţial din Kabul talibani, iar cu talibanii nu se discută”, a conchis secretarul de stat francez.

Ministrul francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian, a pus miercuri cinci condiţii prealabile pentru o eventuală recunoaştere internaţională a talibanilor, susţinând că acestea nu sunt îndeplinite, în pofida declaraţiilor noilor lideri de la Kabul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here