Un total de 41 de atentate teroriste au fost dejucate în Franţa începând din 2017, a anunţat miercuri guvernul francez, la o zi după arestarea în departamentul Haut-Rhin a unui adolescent suspectat de pregătirea unui atac, transmite AFP.

”Ameninţarea teroristă în general şi islamistă în special este foarte puternică”, a declarat ministrul de interne francez Gerald Darmanin pentru postul BFMTV.

El a amintit de arestarea, în luna martie, a unei persoane ”care voia să comită în mod manifest atentate”. ”Este vorba despre un tânăr de 17 ani”, a precizat o sursă din poliţie pentru AFP.

Dintre aceste atentate dejucate, nouă sunt atribuite dreptei radicale şi unul extremei stângi.

Un adolescent în vârstă de 14 ani, bănuit că susţine gruparea jihadistă Stat Islamic şi că pregătea ”o acţiune violentă”, a fost arestat marţi dimineaţă în Alsacia (estul Franţei), de către Direcţia Generală a Securităţii Interne (DGSI).

”El era hotărât să fabrice explozibili”, a indicat o sursă apropiată de acest dosar.

În ultimii zece ani, Franţa a fost lovită de mai multe atentate sângeroase. Cel mai grav a avut loc în 13 noiembrie 2015, când trei comandouri formate din nouă jihadişti au ucis 130 de persoane şi au rănit alte peste 350 la Paris: în sala de concerte Bataclan (90 de morţi), pe terasele mai multor baruri şi restaurante (39 de morţi) şi aproape de Stade de France (un mort).

Atacurile au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Printre cei ucişi s-au aflat şi aproximativ 20 de cetăţeni străini, inclusiv doi cetăţeni români care participau la o aniversare pe terasa La Belle Equipe

1 COMMENT

  1. Vinovatul e Valéry Giscard d’Estaing, fost presedinte al Frantei prin anii 70. Ca sa-si asigure voturile necesare realegerii, a dat cetatenie franceza tuturor imigrantilor din fostele colonii franceze. Cei de acum, din a treia generatie, sunt cei care fac probleme. Partea cea mai rea e ca Constitutia Frantei interzice retragerea cetateniei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here