Capacităţile forţelor navale ucrainene au fost întărite cu două foste ambarcaţiuni de patrulare ale Gărzii de coastă a SUA, recondiţionate, care au ajuns în portul Odesa de la Marea Neagră, au anunţat marţi forţele navale ale Ucrainei, transmite Reuters.

“Salutăm contribuţia Statelor Unite la descurajarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a declarat comandantul forţelor, Oleksii Neijpapa.

Cele două ambarcaţiuni fac parte dintr-un pachet de asistenţă pentru Ucraina care însumează peste 2,5 miliarde de dolari începând din 2014, anul când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi separatişti pro-ruşi au ocupat teritorii din estul Ucrainei, aminteşte Reuters.

Kievul şi-a pierdut cea mai mare parte a capacităţilor sale navale în Marea Neagră după anexarea Crimeii de către Rusia, care a rechiziţionat multe dintre navele sale. De atunci, Ucraina a încercat să-şi reconstruiască forţa navală cu ajutorul ţărilor NATO.

Luni, Kremlinul s-a declarat îngrijorat de faptul că Ucraina se apara in fata invaziei rusesti si este aprovizionată de ţări ale NATO cu mari cantităţi de arme şi îşi întăreşte propriile forţe armate, dezminţind totodată alegaţiile că Moscova analizează posibilitatea de a întreprinde un atac militar asupra Ucrainei, scrie Agerpres.

Trupele ucrainene se confruntă cu forţe susţinute de Rusia în estul Ucrainei, într-un conflict care, potrivit Kievului, a ucis din 2014 până în prezent 14.000 de persoane.

Şefii de Stat Major rus şi american au avut marţi o convorbire telefonică, a anunţat Ministerul rus al Apărării, aceasta intervenind pe fondul tensiunilor între Moscova şi Occident cu privire la concentrarea de efective ruseşti în apropierea frontierelor Ucrainei, relatează AFP.

Astfel, generalul Valeri Gherasimov a abordat cu omologul său american Mark Milley ‘probleme actuale privind securitatea internaţională’, se menţionează într-un comunicat al armatei ruse, fără alte detalii.

În ultimele zile, SUA, NATO şi Uniunea Europeană au continuat să-şi exprime îngrijorare cu privire la mişcările de trupe ruse în apropierea Ucrainei, scena din 2014 a unui conflict între Kiev şi separatiştii proruşi din estul ţării.

Moscova a negat orice intenţie belicoasă, plasând responsabilitatea asupra Occidentului de la care Kievul spune că vrea să cumpere mai multe arme ‘defensive’.

Gherasimov şi Milley s-au întâlnit în septembrie în Finlanda, unde – potrivit Moscovei – au discutat despre prevenirea incidentelor militare între cei doi rivali geopolitici.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, afirmase luni că ‘un contact’ viitor între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden este luat în considerare, dar că ‘data acestuia şi alţi parametri sunt în curs de discuţie’, potrivit AFP.

‘Cu siguranţă, Ucraina va fi una din temele ridicate într-un fel sau altul’ în cadrul acestui posibil schimb de opinii, a afirmat Lavrov.

Ministerul ucrainean al Apărării a comunicat marţi că Rusia creşte capacitatea de luptă a ‘forţelor de ocupaţie ruse’ în regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatişti proruşi, în contextul acuzaţiilor formulate de Washington şi Kiev, conform cărora Moscova s-ar pregăti să lanseze o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit EFE.

‘Comandamentul Forţelor armate ruse sporeşte capacitatea de lupta a forţelor de ocupaţie ruse în teritoriile ocupate temporar din regiunile Doneţk şi Lugansk’, se afirmă într-un comunicat al ministerului ucrainean.

Potrivit Direcţiei principale de informaţii a armatei ucrainene, la 22 noiembrie, unităţi militare din Doneţk şi Lugansk au început exerciţii de stat major pe scară largă, cu participarea rezerviştilor, a poliţiei şi a ‘administraţiilor de ocupaţie’.

‘Manevrele sunt supervizate de o comisie a Armatei a 8-a din Districtul militar Sud al Federaţiei Ruse’, a precizat ministerul citat.

Autorităţile ucrainene remarcă în acelaşi timp o ‘intensificare a activităţii presei de propagandă ruseşti cu scopul de discredita’ forţele armate ucrainene.

Tensiunile în regiune s-au amplificat după ce Occidentul şi Ucraina au acuzat Rusia de o intensificare a activităţilor militare ruse în apropierea frontierelor ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat din nou marţi că Rusia ar avea planuri agresive împotriva altor ţări, avertizând totodată că ajutorul militar din partea SUA şi a altor ţări NATO pentru Ucraina duce la creşterea tensiunilor.

La rândul sau, Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a calificat drept ‘absolut false ‘ declaraţiile Occidentului despre o concentrare a forţelor ruse la graniţa cu Ucraina în pregătirea unui posibil atac asupra ţării vecine.

Potrivit SVR, în timp ce Kievul vorbeşte despre ameninţarea rusă, trupele sale avansează spre teritoriile din estul ţării, controlate de miliţiile separatiste proruse.

Şeful Direcţiei de informaţii militare a Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat sâmbătă pentru Military Times că Rusia a comasat peste 92.000 de soldaţi la graniţă şi ar pregăti o ofensivă pentru ‘sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here