De ce este China ingrijorata de evolutiile din platou Qinghai-Tibet

Modificările climatice rapide din platoul chinez Qinghai-Tibet ar putea provoca dezechilibre în ce priveşte resursele de apă şi să provoace dezastre frecvente, deşi temperaturile mai crescute au ameliorat temporar condiţiile din regiune, au declarat oamenii de ştiinţă, în urma unei expediţii în zonă. Regiunea, care acoperă o mare parte din nord-vestul izolat al Chinei şi care cuprinde Munţii Himalaya, a fost identificată drept una dintre cele mai importante „bariere de securitate” ale ţării şi „turnul de apă” al acesteia, care reglează cursurile de apă către Asia din est, centru şi sud.

Potrivit unui raport recent al Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC), din cadrul ONU, platoul riscă să fie expus inundaţiilor, căldurii extreme şi ploilor abundente. Cercetătorii au descoperit că o creştere a temperaturilor şi a cantităţilor de precipitaţii a determinat amplificarea vegetaţiei din regiune, care a devenit mai fertilă, creşterea lacurilor acesteia şi ameliorarea habitatelor gazelelor, antilopelor şi măgarilor, scrie rador.ro

„Dar, de fapt, un preţ mare va fi plătit pentru această «frumuseţe», cu încălziri semnificative şi creşterea umidităţii, care vor accelera apariţia evenimentelor meteorologice extreme”, a declarat marţi Administraţia Meteorologică a Chinei (CMA), în urma unei expediţii. Pe termen lung, temperaturile mai mari au şanse să provoace destabilizarea suplimentară a tiparelor de climă şi cursurile apelor şi să încurajeze migraţia unor specii, care să crească presiunea asupra animalelor din zonă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here