Publicatia UK Defence Journal publica un articol despre un gamer, care se identifică cu pseudonimul „Pyrophoric”, dar şi ca fost comandant de tanc Challenger 2, a postat on-line un document clasificat, pentru a contribui la îmbunătățirea calității grafice a design-ului tancului Challenger 2 din jocul „War Thunder”. War Thunder este un joc video on-line multi-player, dezvoltat de compania Gaijin Entertainment 1 , în care utilizatorii îşi pot alege diferite tipuri de avioane, tancuri sau nave militare – din diferite perioade istorice: Primul şi Al Doilea Război Mondial, Războiul Rece, Războiul din Vietnam sau Războiul din Irak – pentru a simula în mediul on-line scenarii ale unor confruntări militare. Gaijin Entertainment a reacționat, precizând că sunt necesare clarificări ale unor aspecte, înainte de a fi întreprinse demersuri juridice. Conform unui utilizator, compania ar fi fost contactată de Ministerul britanic al Apărării, iar presa a scris că gamer-ul „Pyrophoric” a fost avertizat că încalcă legea și că este pasibil de închisoare.

https://ukdefencejournal.org.uk/classified-challenger-tank-specs-leaked-online-for-videogame/

Utilizatorul contului cu denumirea „comandant al Challenger 2” a postat fragmente dintr-un AESP (Army Equipment Support Publication) – un manual de utilizare pentru tancurile Challenger – cu scopul de a le sugera celor care au realizat grafica mașinii de luptă din jocul on-line că „nu l-au configurat corect”. În imaginile foarte detaliate despre tancul Challenger 2, se putea observa mențiunea „UK Restricted”, dar aceasta a fost tăiată și s-a adăugat o ștampilă „Neclasificat”.

Reacția companiei Gaijin Entertainment Compania Gaijin Entertainment a dat dovadă de extremă prudență, precizând că „va fi necesară o dovadă a declasificării acestui document”, precum și stabilirea provenienței acestuia, înainte de a fi întreprinse demersuri juridice. La scurt timp după această reacție, un alt utilizator a precizat, în mediul on-line, că reprezentanții companiei au fost contactați de Ministerul britanic al Apărării pentru a le aduce la cunoștință, în scris, că date din manualul de utilizare a tancului Challenger 2 sunt clasificate. Site-ul Eurogamer.net., utilizatorul „comandant al Challenger 2” a fost avertizat că „încalcă Legea Documentelor Secrete, așa cum se menționează în avertismentul de pe coperta documentului”, infracțiune care „poate duce la o pedeapsă de 14 ani de închisoare’’.

Modernizarea tancurilor Challenger 2 Challenger 3 este programul militar de dezvoltare a unui tanc de generaţia a III-a, aflat, în prezent, în etapa de dezvoltare. Acesta nu va fi un tanc construit de la zero, ci mai mult un pachet de actualizări pe care consorţiul militar germano-britanic Rheinmetall BAE Systems Land îl va aduce tancurilor britanice Challenger 2.

Modernizarile Challenger 2 au început în anul 2005, fiind mai mult o nevoie 3/3 a armatei britanice de a menţine într-o stare operaţională – până cel puţin la începutul anului 2030 – cele câteva zeci de tancuri din dotare.

In anul 2014, programul a fost reorganizat oficial în „Challenger 2 Life Extension Program (LEP)”, iar pentru derularea acestuia au fost evaluate două pachete de modernizare. Tancul Challenger 3 ar urma să aibă o turelă complet nouă, cu o carenă complet îmbunătățită. Cea mai semnificativă schimbare adusă de pachetul de actualizare a Challenger 2 este înlocuirea armamentului principal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here