Rusia este răspunzătoare pentru uciderea fostului spion Alexandr Litvinenko, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Litvinenko, cetățean britanic la momentul decesului, a fost otrăvit cu Poloniu 210 în 2006, la Londra.

O anchetă a guvernului britanic efectuată în 2016 a concluzionat că uciderea lui Litvinenko a fost “probabil” aprobată de președintele rus Vladimir Putin.

Autoritățile ruse au negat orice implicare în moartea fostului spion însă investigația britanică a stabilit că fostul agent KGB Andrei Lugovoi și un alt cetățean rus, Dmitri Kovtun, l-au ucis pe Litvinenko turnându-i substanța radioactivă în ceai.

Cazul a fost înaintat CEDO de văduva lui Alexandr Litvinenko, Marina iar Curtea a susținut concluziile anchetei britanice.

Potrivit concluziilor CEDO, în operațiunea vizând eliminarea lui Litvinenko, Lugovoi și Kovtun au acționat în calitate de agenți ai statului rus.

Aceștia din urmă au negat, la rândul lor, că ar fi implicați în asasinat.

Curtea a mai arătat că autoritățile ruse nu au întreprins o anchetă internă reală care să stabilească faptele, să-i identifice și să îi facă răspunzători pe autorii crimei.

CEDO a mai decis că Rusia trebuie să-i plătească Marinei Litvinenko 122.500 de euro despăgubiri, dar a respins cererea acesteia pentru “daune-interese exemplare”.

Cine a fost Alexandr Litvinenko

Litvinenko a fost ofițer al serviciului rus de spionaj FSB. În 1998, el și alți câțiva ofițeri FSB și-au acuzat public superiorii că au ordonat asasinarea oligarhului Boris Berezovsky.

Litvinenko a fost arestat în martie 1999 sub acuzația de a-și fi depășit atribuțiile. A fost achitat în noiembrie 1999 și arestat din nou, după care acuzațiile au fost retrase în anul 2000.

S-a refugiat cu familia sa în Londra unde i s-a acordat azil politic. În Regatul Unit a lucrat ca jurnalist, scriitor și consultant pentru serviciile secrete britanice.

În timpul șederii în Londra, Litvinenko a scris două cărți, Blowing Up Russia: Terror from Within și Lubyanka Criminal Group, în care a acuzat serviciile secrete ruse de acte de terorism.

De asemenea Litvinenko l-a acuzat pe Vladimir Putin că este cel care a ordonat asasinarea jurnalistei Anna Politkovskaya.

Un al treilea cetățean rus este vizat oficial de acuzațiile procurorilor britanici pentru participare la tentativa de asasinare cu agent neurotoxic comisă în 2018, în Anglia, împotriva unui fost agent dublu al Kremlinului, relatează BBC.

Este vorba despre Denis Sergheev (foto principală), despre care anchetatorii britanici spun că a făcut parte din serviciul rus de spionaj militar și a acționat în calitate de coordonator al operațiunii din Regatul Unit.

Britanicii au stabilit acuzațiile pentru cel de-al treilea agent rus participant la tentativa de asasinat cu Noviciok din Anglia. Cine este Denis Sergheev

Serghei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost internați în spital după ce au fost expuși la agentul neurotoxic Noviciok.

Dawn Sturgess, o femeie britanică, a fost, de asemenea, expusă accidental la otrava adusă din Rusia și a murit.

Un ofițer de poliție a fost, la rândul său, grav afectat de expunerea la Noviciok.

Procuratura britanică a aprobat punerea sub acuzare a lui Denis Sergheev însă acesta nu poate fi oficial acuzat dacă nu este arestat.

Cum au încercat agenții Moscovei să-l elimine pe fostul agent dublu

Operațiunea vizând asasinarea lui Skripal a avut loc în data de 2 martie 2018.

Doi bărbați ruși cu numele false Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov au sosit în după-amiaza respectivă pe aeroportul Gatwick.

Autoritățile britanice i-au identificat ulterior drept Anatoli Cepiga (dreapta) și Alexandr Mișkin (stânga, foto următoare)

Coordonatorul operațiunii, Denis Sergheev, cu numele fictiv Serghei Fedotov, sosise mai devreme pe aeroportul Heathrow.

Cepiga și Mișkin au plecat pe 4 martie la Salisbury pentru a împrăștia agentul neurotoxic pe mânerul ușii din față a casei lui Serghei Skripal.

Cât timp Cepiga și Mișkin au operat în Salisbury, Sergheev a rămas în Londra. El a părăsit în aceeași zi capitala britanică, la bordul unui zbor care a decolat spre Moscova la ora locală 13.45.

Cepiga și Mișkin au plecat, la rândul lor, din Anglia cu un zbor de noapte.

Poliția britanică susține că are dovezi conform cărora cei trei au acționat în echipă și că s-au întâlnit de mai multe ori în Londra pe parcursul weekendului.

Identitatea lui Sergheev, dezvăluită public încă de acum doi ani. Până în prezent, britanicii au strâns probe

Identitatea și rolul lui Sergheev în Afacerea Skripal au fost dezvăluite încă din februarie 2019 de site-ul de investigații Bellingcat.

Urmând procedurile polițienești, anchetatorii britanici au reușit să strângă dovezi în vederea punerii acestuia sub acuzare.

“Rămânem mai hotărâți ca niciodată să îi aducem în fața justiției pe cei răspunzători”, a declarat Dean Haydon, comisar adjunct în cadrul Poliției Metropolitane.

Acuzațiile care îi vizează pe cei trei ruși sunt conspirație la crimă, tentativă de crimă urmată de vătămare gravă și posesie și utilizare de arme chimice.

Ancheta a depistat urme de Noviciok în camera de hotel folosită de Cepiga și Mișkin dar nu și în cea unde s-a cazat Sergheev.

Disimulată într-o sticluță de parfum, cantitatea de Noviciok adusă în Marea Britanie și manipulată de cei trei ar fi putut să ucidă mii de oameni.

Britanicii speră să pună mâna pe suspect dacă acesta iese din Rusia

Flaconul a fost descoperit aruncat în iunie, la luni de zile după atac, în orașul Amesbury.

Dawn Sturgess, singura persoană decedată în urma operațiunii ruse, a murit după ce a pulverizat asupra sa conținutul flaconului.

Serghei și Iulia Skripal (foto următoare) s-au îmbolnăvit grav în urma contactului cu agentul neurotoxic dar medicii au reușit să îi salveze.

Denis Sergheev, cu o vârstă estimată la aproximativ 50 de ani, s-ar afla în Rusa, la fel ca și ceilalți doi participanți la operațiuni.

Autoritățile ruse au comunicat că nu își extrădează cetățenii iar autoritățile britanice urmează să ceară Interpolului să îl aresteze pe Sergheev dacă acesta va fi depistat călătorind în afara Rusiei.

Nu ar fi prima operațiune sub acoperire la care acesta a participat în Europa, notează BBC.

Cariera militară și atentatele în care ar fi fost implicat Denis Sergheev

Se presupune că acest bărbat are gradul de general-maior și este membru al Unității 29155 din cadrul GRU, serviciul de spionaj al armatei. Unitatea 29155 este specializată în sabotaj, operațiuni subversive și asasinate.

Înainte de a se alătura Unității 29155, Denis Sergheev ar fi făcut parte din forțele speciale ale armatei ruse.

Autoritățile din Bulgaria susțin că dispun de imagini care îl plasează pe Sergheev la locul unei alte tentative de asasinat.

Aceasta a avut loc în aprilie 2015 și i-a vizat pe comerciantul de arme bulgar Emilian Gebrev.

Imaginile arată cum un bărbat pulverizează o substanță pe mânerele ușilor de la mașinile aparținând lui Gebrev și fiului său, similar felului în care s-a stabilit că a fost împrăștiat Noviciok pe mânerul ușii de la reședința lui Serghei Skripal.

Și în acest caz victimele tentativei de asasinat au supraviețuit.

Colegii lui Sergheev ar fi aruncat în aer un depozit de muniție în Cehia

Cepiga și Mișkin, care au făcut echipă cu Sergheev în operațiunea din Anglia, ar fi participat în octombrie 2014 la o acțiune în Cehia, unde a fost aruncat în aer un depozit de muniție.

Depozitul, localizat într-o pădure, era folosit de comerciantul bulgar de arme Gebrev, care avea să supraviețuiască tentativei de asasinat din 28 aprilie 2015.

Două persoane au fost ucise în urma exploziei din Cehia.

Este interesant că în 2014 Cepiga și Mișkin au folosit exact aceleași nume pe care aveau să le utilizeze în Anglia în 2018: Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov.

Cepiga și Mișkin au părăsit Cehia în 16 octombrie, ziua exploziei.

GRU, lovitură de stat dejucată în Muntenegru

Revelațiile publice privind activitatea acestor doi agenți ruși au dus la o criză diplomatică majoră între Praga și Moscova, soldată cu expulzarea reciprocă a numeroși diplomați.

Serviciile europene de securitate au refăcut traseele celor trei suspecți, dar și ale altora din Unitatea 29155, în vederea identificării legăturilor cu activități sub acoperire.

Sergheev ar mai fi fost în legătură cu membrii GRU implicați într-o lovitură de stat planificată în 2016 în Muntenegru, ca ultim efort al rușilor de a bloca intrarea țării în NATO.

Lovitura de stat nu a mai avut loc. Autoritățile au arestat atunci 20 de suspecți sârbi și muntenegreni.

Unii dintre aceștia, împreună cu doi cetățeni ruși, au fost puși ulterior sub acuzare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here