Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri la Berlin ceea ce el a numit “atitudinea cinică” a Rusiei în privinţa presiunii migraţioniste la frontierele Poloniei şi ale altor state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, transmite EFE.

Stoltenberg a subliniat că situaţia de la frontiera cu Belarus, pe care a calificat-o drept “gravă”, este dovada “tacticilor hibride” aplicate de Moscova şi a apreciat că atitudinea de sprijin faţă de Polonia şi de republicile baltice care suferă de pe urma acestei presiuni migraţioniste reprezintă “un mesaj clar că suntem dispuşi să ne apărăm toţi aliaţii”.

Secretarul General al NATO a luat cuvântul în deschiderea unui forum care se desfăşoară la Berlin pe tema relaţiilor transatlantice şi s-a referit între altele la situaţia creată la frontierele Poloniei, Letoniei şi Lituaniei cu Belarus, unde mii de migranţi proveniţi în principal din Irak, Siria şi Afganistan încearcă să intre pe teritoriul Uniunii Europene.

“Cel mai important este să fie soluţionată situaţia la frontieră” şi ”există consultări constante” cu ţările din care provin migranţi, cum ar fi Irakul, a spus Stoltenberg, care a adăugat că, în pofida gravităţii situaţiei, apar semnele unei anumite relaxări, cum ar fi stoparea curselor aeriene care transportau persoane din Orientul Mijlociu către Minsk.

Stoltenberg s-a referit şi la faptul că unii migranţi revin în ţările lor de origine, însă a avertizat că situaţia migranţilor ilegali de la frontierele Belarus necesită “o soluţie politică”. Rusia – a explicat Secretarul General al NATO – încearcă “să influenţeze afacerile interne” ale altor ţări şi, în acest context, a menţionat creşterea capacităţilor militare ruse, îndeosebi în sfera noilor tehnologii.

În fine, Stoltenberg a dat asigurări că provocarea pe care o reprezintă atitudinea autorităţilor ruse atrage după sine o concluzie clară: “cea mai bună metodă (de a o contracara) este unitatea între Statele Unite şi Europa în interiorul NATO”.

Pe de altă parte, referindu-se la Ucraina, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a declarat vineri, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde, că există “o îndoială serioasă” cu privire la intenţiile Moscovei faţă de această ţară, în contextul în care prezenţa militară rusă se intensifică la frontierele estice ale Ucrainei şi procesul de pace privind conflictul ucrainean se află într-un punct mort.

“Menţinerea de forţe ofensive foarte semnificative ne ridică întrebări. Este o îndoială serioasă”, a apreciat Le Drian, potrivit AFP.

Ministrul de externe francez a reiterat că “orice atingere la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei va avea în mod necesar consecinţe grave şi masive”.

Cancelarul german Angela Merkel a insistat vineri, la Berlin, în prezenţa Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, asupra nevoii de a menţine dialogul cu Moscova, în pofida răcirii apărute ca urmare a crizei migranţilor de la frontiera cu Belarus, transmite EFE.

“Mereu am susţinut că este mai bine să discuţi decât să nu o faci”, a declarat cancelarul german în exerciţiu, la un forum care se desfăşoară la Berlin pe tema relaţiilor transatlantice şi la care a participat şi Stoltenberg, care a cerut Rusiei transparenţă şi a garantat “solidaritatea deplină” a alianţei cu toţi membrii săi.

Cancelarul german a fost în această săptămână primul lider al unei ţări occidentale care a discutat cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ceea ce i-a atras critici pe scena politică internă din partea acelora care consideră că în acest mod a contribuit la “spălarea” regimului de la Minsk.

Într-un demers separat, un purtător de cuvânt al cancelarului german a declarat că Merkel a promis ajutor agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei (OIM) în eforturile depuse de cele două organisme în Belarus, transmite Reuters.

Merkel a discutat situaţia migranţilor din Belarus cu Filippo Grandi, înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, şi cu Antonio Vitorino, director general al OIM, şi a subliniat rolul important pe care îl joacă cele două organizaţii în siguranţa şi în întoarcerea acasă a persoanelor aflate la graniţa cu Belarus, a mai spus purtătorul de cuvânt citat de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here