În Regatul Unit va avea loc o anchetă publică după decesul lui Dawn Sturgess, o femeie în vârstă de 44 de ani otrăvită din greşeală cu agent neurotoxic Noviciok în 2018, transmite dpa.

Ministrul britanic de interne Priti Patel a aprobat transformarea investigaţiei într-o anchetă publică pentru a putea fi examinată mai îndeaproape posibila implicare a Rusiei, deoarece există suspiciuni că moartea a fost rezultatul unei otrăviri comandate de Kremlin.

Într-o scrisoare către anchetatoarea legistă, baroneasa Heather Hallett, Patel arată că speră ca ancheta “să aducă alinare” familiei decedatei şi altor persoane afectate “printr-o mai bună înţelegere a circumstanţelor morţii doamnei Sturges şi să recunoască curajul şi rezistenţa celor care au reacţionat”.

Ancheta va avea loc probabil atât la consiliul municipal din Salisbury, cât şi în mai multe locuri din Londra, şi va fi programată “cât de curând este posibil în mod rezonabil, în 2022”, a declarat Patel.

Sturgess a murit în spital, în 8 iulie, după ce ea şi partenerul ei, Charlie Rowley, s-au îmbolnăvit grav la Amesbury, în urma contactului cu Noviciok de pe o sticlă de parfum aruncată.

Incidentul s-a produs după tentativa de asasinat împotriva fostului spion rus Serghei Skripal, a fiicei acestuia, Iulia, şi a fostului ofiţer de poliţie Nick Bailey, otrăviţi lângă Salisbury în martie 2018. Există suspiciunea că membri ai serviciilor de informaţii militare din Rusia au aplicat agentul neurotoxic mortal pe clanţa uşii lui Skripal. Cei trei au supravieţuit, la fel şi Rowley.

Poliţia Metropolitană britanică a identificat trei suspecţi, în prezent urmăriţi în legătură cu otrăvirile: Denis Sergheev, Aleksandr Mişkin şi Anatoli Cepiga, care au folosit în Regatul Unit alte nume – Serghei Fedotov, Aleksandr Petrov, respectiv Ruslan Boşirov. Poliţia a făcut apel la public pentru orice informaţii despre modul în care sticla de parfum a ajuns la 10 km de Salisbury, despre locul unde a fost păstrată după plecarea din ţară a celor trei presupuşi asasini şi despre descoperirea ei după trei luni.

Poliţiştii cred că suspecţii se află acum în Rusia, cu care Regatul Unit nu are tratat de extrădare, deci probabil nu vor putea fi aduşi în faţa justiţiei britanice.

Patel a condamnat deja atacul “îngrozitor” şi a declarat în Camera Comunelor din parlamentul de la Londra că se vor lua “toate măsurile posibile pentru arestarea şi extrădarea” celor trei, pentru a răspunde în justiţie, dacă vor părăsi vreodată teritoriul Rusiei.

Luna viitoare este prevăzută o revizuire a dosarului, preliminară anchetei.

Anchetatorul legist i-a scris anterior lui Patel, susţinând necesitatea unei anchete publice, deoarece o investigaţie de amploare limitată “nu poate stabili nicio răspundere civilă sau penală împotriva unei anumite persoane şi nu poate stabili vinovăţia ori impune vreo sancţiune sau vreo pedeapsă”. La ultima audiere din septembrie la Curtea Regală de Justiţie, baroneasa Hallett a afirmat că a ajuns la “concluzia fermă” că nu poate desfăşura o anchetă “completă, corectă şi eficientă” a decesului lui Dawn Sturgess dacă procedura continuă sub forma unei investigaţii.

Moscova a respins de mai multe ori acuzaţiile de implicare în otrăvirea cu Novicionk, iar preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut că suspecţii sunt civili. Petrov şi Boşirov au declarat într-un interviu că sunt doar turişti care vizitau catedrala din Salisbury, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here