Germania protestează pe lânga Rusia cu privire la tentative de furt ale datelor unor parlamentari, denunţând o presupusă pregătire a răspândirii unor dezinformări înaintea alegerilor parlamentare germane, a anunţat luni Ministerul german de Externe, relatează The Associated Press.

Un grup de hackeri – ”Ghostwriter” – care ”împleteşte atacuri cibernetice convenţionale, dezinformarea şi operaţiuni de influenţare” atacă Germania ”de ceva timp”, acuză o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe, Andrea Sasse.

Înaintea alegerilor parlamentare germane – prevăzute la 26 septembrie -, grupul a încercat, cu ajutorul unor e-mailuri de tip phishing şi alte mijloace, să obţină informaţii de contectare ale parlamentarilor de la nivel federal, cu scopul de a le fura identitate, precizează ea.

”Aceste atacuri ar putea fi nişte pregătiri ale unor operaţiuni de influenţare, precum campanii de dezinformare vizând alegerile parlamentare”, a denunţat ea în faţa presei, la Berlin.

”Guvernul german deţine informaţii fiabile în baza cărora activităţile Ghostwriter pot fi atribuite unor actori cibernetici ai statului rus, şi anume serviciului militar de informaţii clasificate GRU”, a acuzat ea.

Berlinul denunţă ”aceste activităţi inacceptabile drept un pericol la adresa Republicii Federale Germania şi a procesului democratic de luare a deciziilor şi drept o presiune gravă asupra relaţiilor bilaterale”, a subliniat ea.

Germania îndeamnă Guvernul rus să înceteze aceste activităţi imediat şi a cerut în mod direct unor oficili ruşi, cel mai recent în cadrul unei reuniuni, joi şi vineri, a unui grup de lucru germano-rus privind politica securităţii, în cadrul căreia adjunctul ministrului german de Externe, Miguel Berger, i-a prezentat această problemă adjunctului său rus, a precizat ea.

Sasse nu a dorit să comenteze cu privire la amploarea acestor atacuri cibernetice sau la eventuale pagube, însă le-a denunţat drept ”complet inacceptabile” şi a subliniat că ”Guvernul german îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare”.

Directorul serviciului german de informaţii clasificate interne anunţa, la jumătatea lui iulie, că începând din februarie agenţia sa a observat activităţi care se concentrează asupra unor tentative de phishing a unor conturi private de e-mail ale unor parlamentari de la nivel federal şi de land şi ale unor colaboratori ai acestora.

El preciza atunci că puţine dintre aceste atacuri au avut succes, iar în aceste cazuri au cauzat puţine pagube, scrie news.ro.

Germania alege la 26 septembrie un nou Parlament, care va stabili succesorul Angelei Merkel, care nu mai candidează după 16 ani de putere.

Rezultatul acestui scrutin este foarte deschis, în contextul în care principalele partide sunt creditate cu scoruri apropiate.

Pe de alta parte, in contextul alegerilor parlamentare din Germania, o companie media finanțată de Rusia, a devenit cel mai activ jucător de pe social media-ul nemțesc. Compania distribuie postări conspiraționiste care exploatează temerile germanilor despre pandemia de COVID-19 și despre vaccinuri și mesaje ale partidelor de extremă dreaptă, conform unei analize realizate de Politico.

RT Deutsch, care este o alternativă la presa occidentală și care are ca scop promovarea intereselor strategice ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a devenit cel mai popular canal media de pe rețelele sociale germane. Canalul distribuie mii de postări pe toate platformele de social media care strâng milioane de interacțiuni, sub forma de like-uri, comentarii sau distribuiri.

Din martie, doar pagina de Facebook a obținut 22.7 milioane de interacțiuni, conform cercetărilor efectuate de German Marshall Fund (GMF), un think tank din Statele Unite.

„Este clar că există o cerere imensă pentru ce vinde Rusia germanilor. Și asta, cred eu, de-a lungul Occidentul, este foarte îngrijorător. Este clar de unde vine acest conținut. Cumva, depășește performanțele aproape tuturor canalelor media tradiționale”, a spus Bret Schafer, șeful echipei de manipulare a informației la GMF, pentru sursa citată.

Conținutul distribuit fie exploatează temerile nemților legate de pandemie sau de vaccinuri, fie avantajează partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD). De exemplu, un videoclip postat pe Youtube despre conspirații anti-vaccinuri a fost văzut de un milion de ori. Alt exemplu este o postare pe Facebook care promova extrema dreaptă și care a fost distribuită de zeci de mii de ori.

„Mesajele anti-vaccin finanțate de state externe răspândesc neîncredere în guvern și se concertează pe diviziuni interne”, a spus un senior fellow la Insitutul pentru Dialog Strategic, un think tank care urmărește extremismul online.

În ceea ce privește alegerile, RT Deutsch are o strategie dublă: promovează extrema dreaptă și atacă Partidul Verzilor. În general, Creștin-Democrații și Social-Democrații nu primesc multă atenție.

Compania nu s-a implicat în mod direct în alegeri, ci a promovat retorica AfD, inclusiv mesajele contra refugiaților sau contra restricțiilor impuse de pandemie. În același timp, a atacat-o, prin numeroase articole, pe lidera verzilor, Annalena Baerbock cu acuzații de plagiat.

Această strategie se potrivește cu interesele geopolitice ale Rusiei de a încadra evenimentele curente prin viziunea Rusiei despre lume, conform unui senior fellow la GMF.

De exemplu, în ultimele săptămâni, RT Deutsch a prezentat germanilor cucerirea Afganistanului de către talibani ca un eveniment emblematic pentru decăderea Occidentului. De asemenea, a atacat o decizia a unei instanțe nemțești împotriva unui proiect pentru o conductă de gaz natural între Germania și Rusia, decizie care ar putea răni interesele economice ale Kremlinului.

„Este clar că aceste alegeri contează pentru Rusia. Vor să le fie auzite opiniile. Există sentimentul că ei provoacă dezbinare și instabilitate pe care Rusia le vede ca beneficiare propriului sistem”, a mai spus senior fellow-ul de la GMF, scrie g4media.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here