Preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak şi cel australian Anthony Albanese se vor întâlni luni în Statele Unite pentru un summit al alianţei AUKUS, a anunţat miercuri guvernul de la Londra, în timp ce este aşteptat un acord pentru fabricarea unor submarine cu propulsie nucleară, transmite AFP.

După 18 luni de evaluări, Australia ar urma să dezvăluie planul său de achiziţie a opt submarine de acest timp, demers pe care premierul Albanese l-a descris drept “cel mai mare salt înainte” în istoria ţării sale în materie de apărare.

De un an şi jumătate au loc în secret discuţii aprofundate între Washington, Canberra şi Londra pe tema obţinerii de către Australia a unor tehnologii sensibile de propulsie nucleară. Pe de altă parte, această ţară a exclus posibilitatea de a se dota cu arme nucleare.

Ar fi prima dată când tehnologii americane destinate submarinelor nucleare sunt exportate după anul 1960, când Statele Unite au ajutat Marea Britanie să-şi construiască propriile submarine.

Contractul pentru echiparea armatei australiene cu submarine cu propulsie nucleară este estimat la zeci de miliarde de dolari, dar experţii militari consideră că importanţa acestuia mai constă şi în locurile de muncă create, precum şi în investiţiile promise. Rămân însă de clarificat chestiuni majore, respectiv dacă submarinele cumpărate de Australia vor fi americane sau britanice, unde vor fi construite şi când vor fi date în exploatare.

Guvernul chinez şi-a manifestat opoziţia clară faţă de acest proiect al Australiei, pe care-l consideră periculos şi îndreptat împotriva Chinei.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge fără alimentare distanţe mari timp îndelungat şi pot fi echipate cu rachete de croazieră de ultimă generaţie.

După încheierea în septembrie 2021 a noii alianţe de securitate între SUA, Marea Britanie şi Australia, denumită AUKUS, guvernul australian a provocat furia Franţei prin decizia sa de a cumpăra submarine cu propulsie nucleară în locul a 12 submarine convenţionale produse în Franţa, contractate în anul 2016 în cadrul unui pachet cu o valoare totală de circa 56 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here