Statele Unite speră în relaţii mai stabile şi profitabile cu Rusia, dar, dacă aceasta va continua ‘să atace’, Washingtonul va răspunde, a declarat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, într-un interviu apărut marţi în cotidianul italian La Repubblica, transmite Reuters.

‘Dacă Rusia va continua să ne atace sau să acţioneze aşa cum a făcut-o cu atacurile SolarWind, intruziunile în alegerile noastre şi agresiunea împotriva (opozantului Aleksei) Navalnîi, atunci vom răspunde’, a spus Blinken, aflat la Roma pentru o reuniune privind eforturile internaţionale de luptă împotriva miliţiilor islamiste.

Potrivit secretarului de stat, China este ‘cea mai complicată’ când vine vorba de relaţii, dar SUA respectă diferitele relaţii pe care ţările le au cu China şi nu vor cere niciuneia să aleagă între cele două state.

‘Este, totuşi, adevărat că, atunci când avem de-a face cu China – ca oponent, rival sau partener -, suntem mult mai eficienţi dacă acţionăm împreună’, a adăugat Blinken în interviul menţionat.

El a mai spus că Italia a făcut eforturi importante în elaborarea legislaţiei destinate să-i protejeze reţeaua 5G de ‘producătorii care nu prezintă încredere’ şi că ar trebui să continue să întreprindă verificări dacă vor sosi investiţii din alte ţări.

Statele Unite au făcut lobby pe lângă Italia şi alte ţări europene să evite să utilizeze echipamente fabricate de Huawei în reţelele lor de nouă generaţie, din cauza riscului de securitate pe care l-ar putea prezenta compania chineză. Huawei a respins însă aceste acuzaţii, mai notează Reuters, preluata de Agerpres.

In acest context, în ziua în care Ucraina şi ţări membre NATO au lansat exerciţiul Sea Breeze 2021 în Marea Neagră, Rusia a efectuat verificări ale stadiului de pregătire a sistemului său de apărare antiaeriană din Crimeea, peninsulă ucraineană pe care a anexat-o în 2014, relatează marţi Reuters, citând agenţia de presă Interfax.

Exerciţiile militare Sea Breeze intervin pe fondul unei creşteri a tensiunilor dintre NATO şi Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras focuri de avertisment şi a lansat bombe în direcţia unei nave de război britanice pentru a o alunga din apele din jurul Crimeii pe care le consideră ca fiind apele sale teritoriale, în timp ce restul lumii le consideră ca fiind ape ucrainene, nerecunoscând anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia.

Circa 20 de avioane şi elicoptere, precum şi câteva subunităţi de sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi Panţir -S au efectuat un antrenament combinat luni, potrivit Interfax.

La aceste exerciţii au participat ‘în total aproape 20 de avioane şi elicoptere, între care avioane de recunoaştere Su-24MR, avioane de luptă multirol Su-30SM, avioane de atac Su-24M şi elicoptere Mi-8 şi Ka-27, precum şi subunităţi de sisteme de rachete S-400 Triumf şi Panţir din cadrul Forţelor aeriene şi al Sistemului antiaerian al Districtului militar Sud’ , a comunicat marţi Flota rusă din Marea Neagră.

Flota Rusiei din Marea Neagră monitorizează navele NATO şi ale altor ţări care participă la exerciţiul Sea Breeze, a indicat în acelaşi timp Centrul naţional de gestionare a problemelor din domeniul apărării de la Moscova.

‘Forţe şi mijloace ale flotei ruse efectuează un set de măsuri pentru a ţine sub control acţiunile navelor NATO şi altor ţări participante la Sea Breeze 2021, ce au debutat luni în partea de nord-vest a Mării Negre’, se menţionează într-un comunicat al acestui centru.

La exerciţiile Sea Breeze 2021 participă aproximativ 5.000 de militari NATO şi ai ţărilor aliate, precum şi circa 30 de nave şi 40 de avioane, precum şi distrugătorul cu rachete ghidate USS Ross şi trupe de infanterie marină americane, conform AFP.

Delegaţia rusă la discuţiile privind securitatea militară şi controlul armelor de la Viena a subliniat luni că Statele Unite ar trebui să îşi retragă în mod transparent armele după finalizarea exerciţiilor comune cu Ucraina Sea Breeze-2021, potrivit TASS. ‘Amploarea şi agresivitatea acestor exerciţii nu contribuie la securitatea în regiunea Mării Negre’, se afirma într-o declaraţie a delegaţiei ruse, citată de ziarul rusesc Kommersant.

Ca răspuns la exerciţiul Sea Breeze – destinat să constituie o dovadă fermă a sprijinului SUA şi NATO pentru Ucraina – Rusia face o demonstraţie de forţă în faţa Alianţei Nord-Atlantice în Marea Mediterană, lansând încă de vineri ample manevre navale, şi supraveghează îndeaproape grupul aeronaval condus de portavionul Queen Elizabeth, nava amiral a Royal Navy, comenta luni publicaţia citată.

Două avioane MiG-31, capabile să transporte rachete hipersonice ‘Kinjal’, au fost trimise la baza aeriană rusă Hmeimim, în Siria, pentru a participa la manevrele din Marea Mediterană, potrivit Ministerului rus al Apărării. Este pentru prima oară când avioane de luptă capabile să transporte rachete “Kinjal” sunt desfăşurate în afara frontierelor Rusiei, conform Interfax. Armata rusă afirmă că rachetele “Kinjal” au o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului şi o rază de acţiune până la 2.000 de kilometri, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here