Preşedintele rus Vladimir Putin l-a acuzat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că a cedat ţara sa occidentalilor, ceea ce face, potrivit lui, dificilă o eventuală întrevedere între ei doi, informează AFP.

“La ce bun să mă întâlnesc cu Zelenski dacă el şi-a abandonat ţara unui control total din străinătate?”, a declarat Putin în cadrul discuţiei anuale cu cetăţenii ruşi, numită Linia directă.

“Problemele-cheie, vitale pentru Ucraina, nu sunt soluţionate la Kiev, ci la Washington. Şi într-o oarecare măsură la Paris şi Berlin”, a continuat preşedintele rus.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a precizat că nu ar refuza o întrevedere cu Zelenski, însă “trebuie ştiut despre ce s-ar putea discuta”.

Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia sunt foarte tensionate după instalarea autorităţilor pro-occidentale la Kiev, în 2014, urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova şi de un război în est între armata ucraineană şi separatiştii proruşi, război care s-a soldat până acum cu 13.000 de morţi.

La sfârşitul lui aprilie, liderul ucrainean i-a propus lui Vladimir Putin o întrevedere în zona de conflict, în condiţiile în care o escaladare a violenţelor pe front şi exerciţii militare ruse lângă frontiera ucraineană suscitaseră noi tensiuni.
 Putin i-a răspuns că va accepta să-l primească pe omologul său la Moscova, “în orice moment”, dar că un summit în zona de conflict ar trebui să includă şi reprezentanţi ai separatiştilor, ceea ce Kievul refuză.

Zelenski l-a acuzat la mijlocul lui iunie pe preşedintele rus că “întârzie” o posibilă întrevedere.

Miercuri, Vladimir Putin a reiterat că nu consideră poporul ucrainean “neprietenos”. “Nu este cazul, noi formăm un tot întreg. Însă liderii (ucraineni) sunt neprietenoşi, aceasta este evident”, a afirmat el, citat de Agerpres.

Nava de război britanică despre care Rusia spune că a intrat ilegal în apele sale teritoriale de lângă Crimeea săptămâna trecută a făcut acest lucru pentru a observa în detaliu reacţia forţelor ruseşti, a declarat preşedintele Vladimir Putin miercuri în cadrul sesiunii sale anuale de întrebări-răspunsuri, relatează Reuters.

Ministerul de Externe rus a convocat-o pe ambasadoarea Regatului Unit la Moscova pentru a-i prezenta un protest ferm, după ce distrugătorul britanic HMS Defender a încălcat ceea ce Kremlinul susţine că sunt apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii, dar pe care Marea Britanie şi restul lumii le consideră ca aparţinând Ucrainei, nerecunoscând anexarea Crimeii de către Moscova în 2014.

“A fost o provocare, desigur”, a spus Putin în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri, difuzată în direct de televiziunea de stat.

“(Dar) chiar dacă am fi scufundat distrugătorul britanic lângă Crimeea, este puţin probabil ca lumea să fi fost la un pas de un al treilea război mondial”, a declarat preşedintele rus, potrivit căruia în incidentul cu HMS Defender ar fi implicaţi nu doar britanicii, ci şi americanii, conform RIA Novosti, preluata de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here