Ultimii şapte ani au fost anii cu cele mai ridicate temperaturi de când există înregistări la nivel mondial, fiind încă un semnal clar că schimbările climatice „merg din rău în mai rău”, avertizează site-ul New Scientist, citând un raport al Naţiunilor Unite, bazat pe datele Organizaţiei Mondiale de Meteorologie.

„Fenomenele meteo extreme – incluzând valuri puternice de caniculă şi inundaţii catastrofale – sunt acum noua regulă” şi „există tot mai multe dovezi științifice că unele dintre acestea poartă amprenta schimbărilor climatice provocate de om”, subliniază BBC, conchizând că summitul pentru climă, care a început duminică la Glasgow, este „momentul adevărului”.

Este timpul ca liderii lumii „să alunge fantomele trecutului” şi să vină cu noi angajamente pentru reducerea emisiilor de carbon întrucât lumea nu mai are timp pentru combaterea încălzirii globale este îndemnul lui Alok Sharma, care va prezida summitul pentru climă Cop26.

Sharma a recunoscut însă, potrivit The Guardian, că nu este sigur că se va ajunge la un acord care să menţină această perspectivă viabilă. Summitul climatic va scoate în evidență diferența puternică dintre țările bogate și cele sărace, iar tranziţia spre o energie mai curată este o problemă deopotrivă financiară şi tehnologică, subliniază Foreign Policy.

Națiunile mai bogate trebuie să depășească cu mult angajamentul asumat de a aloca 100 de miliarde de dolari şi vor trebui să mobilizeze trilioane de dolari în investiții private globale în energie curată, necesare pentru a permite țărilor în curs de dezvoltare să prospere în acelaşi timp cu combaterea schimbărilor climatice, mai atrage atenţia revista americană.Problema a fost şi una dintre priorităţile aflate pe agenda liderilor celor mai mari 20 de economii ale lumii, reuniţi la Roma, la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat.

Astfel, potrivit New York Post, liderii G20 au convenit să-şi accelereze acţiunile pentru a atinge obiectivul neutralităţii emisiilor de carbon la mijlocul acestui secol. Washington Post remarcă însă scepticismul oamenilor de ştiinţă care atrag atenţia că ţările vinovate de cele mai mari niveluri de poluare nu fac încă suficient în această direcţie, scrie Rador.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here