Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 29 octombrie 2021, o convorbire telefonică cu Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg. Discuția a oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la provocările actuale de securitate din regiunea Mării Negre, precum și privind temele prioritare de pe agenda aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga, care va avea loc la începutul lunii decembrie 2021, respectiv a negocierii noului Concept Strategic al NATO.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și Secretarul General al NATO au abordat, astfel, aspecte legate de elaborarea viitorului Concept Strategic al NATO, șeful diplomației române prezentând o serie de priorități strategice care se conturează în momentul de față, în evaluarea țării noastre.  

În ceea ce privește provocările din vecinătatea României, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, în mod detaliat, situația dificilă din Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze, generată de acțiunea părții ruse, situație ce creează impredictibilitate și instabilitate, cu evidente efecte negative pe plan social și economic în această țară.

În acest context, șeful diplomației române s-a referit la importanța aprofundării cooperării cu partenerii Alianței și a intensificării sprijinului pentru aceștia, inclusiv pe dimensiunea combaterii amenințărilor hibride, consolidarea dimensiunii securității energetice și întărirea rezilienței.

În consecință, a evidențiat că Noul Concept Strategic al NATO va trebui să abordeze în mod corespunzător întreaga gamă de amenințări hibride și că va trebui acordată atenție crescută palierului de securitate energetică și consolidare a rezilienței, inclusiv a partenerilor NATO. Ministrul Bogdan Aurescu arătat, de asemenea, că dimensiunea energetică poate constitui un domeniu prioritar în care se poate consolida cooperarea NATO-UE. Ministrul român de externe a salutat, în acest context, măsurile de sprijin anunțate de UE la 28 octombrie, în sprijinul depășirii de către Republica Moldova a actualei crize energetice, România susținând activ și promovând constant acest obiectiv. În acest context Bogdan Aurescu a amintit demersurile pe care le-a efectuat la cel mai recent Consiliu Afaceri Externe al UE, din 18 octombrie, respectiv demersurile efectuate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului European, săptămâna trecută.

Secretarul General Jens Stoltenberg a mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru evaluările prezentate și a împărtășit abordarea părții române. A asigurat că NATO monitorizează cu atenție evoluțiile pe palierele abordate, Alianța manifestând vigilență crescută cu privire la amenințările hibride și implicațiile acestora pe dimensiunea de securitate.

Cei doi înalți oficiali au agreat să păstreze un contact apropiat în următoarea perioadă și să aprofundeze discuțiile cu prilejul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga.

Începând cu 2014, ca răspuns la schimbările majore produse în mediul de securitate şi deteriorarea situaţiei din vecinătatea imediată a Alianţei, NATO a început un proces amplu de adaptare a posturii sale defensive, În cadrul acestor măsuri, a fost înființată o prezenţă înaintată a NATO pe flancul estic, cu caracter adaptat pentru regiunea Mării Negre (tailored Forward Presence – tFP).

România a avut un rol esențial în dezvoltarea acestei prezențe, oferind forțe și structuri de comandament proprii care au devenit structuri multinaționale NATO, dedicate apărării țării noastre și a regiunii de sud-est a flancului estic. Aceste structuri creează cadrul prin care aliații pot contribui la eforturile de apărare ale țării noastre, prin trimiterea de forțe și ofițeri în structurile de comandament.

Prezența înaintată adaptată include: Brigada Multinațională de la Craiova ca parte centrală a acestei prezențe, precum și măsuri de creștere a prezenţei aeriene şi maritime aliate în regiune. Alături de forțele române, la Brigada Multinațională participă și o unitate militară din Polonia, iar alți aliați au afiliat forțe. Măsurile aeriene și militare se concretizează prin vizite și participări la exerciții ale navelor alíate și Grupărilor navale permanente ale NATO. A fost creată și o funcţie de coordonare a activităţilor maritime ale NATO în Marea Neagră, cu rolul de a coordona prezența navelor alíate și NATO în zona. De asemenea, au fost intensificate activitățile de poliție aeriană în regiunea Mării Negre, la care participă aliații NATO prin rotație.

În scopul susținerii măsurilor NATO de apărare a României și a regiunii de sud-est a teritoriului aliat, pe teritoriul țării noastre au fost create, în 2014, două comandamente multinaţionale, ca parte a Structurii de Forţe ale NATO – Comandamentul Multinaţional de Divizie pentru sud-est (HQ MND SE) şi Unitatea de Integrare a Forţelor Aliate (NFIU).  Ambele sunt situate în Bucureşti și au rolul de a sprijini derularea eventualelor misiuni în regiunea noastră. De asemenea, în 2020 a fost înființat la Sibiu Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE), tot ca parte a structurii de forțe a NATO, menit să întărească arhitectura de securitate din regiune. (detalii pot fi găsite la https://mncse.ro ).

România participă la măsurile de consolidare a prezenței aliate avansate în Polonia, activând în cadrul grupului de luptă condus de SUA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here