Rusia concentrează din nou trupe în apropiere de frontiera sa cu Ucraina, suscitând îngrijorarea unor responsabili americani şi europeni care urmăresc ceea ce ei consideră a fi drept “mişcări neobişnuite” de echipamente şi personal militar pe flancul vestic al Rusiei, a relatat la sfârşitul săptămânii trecute The Washington Post, confirmând astfel informaţii apărute săptămâna trecută în unele media ruse pro-Kremlin.

Oficiali americani, care s-au pronunţat sub rezerva anonimatului din cauză că nu au fost autorizaţi să discute subiectul în mod public, au afirmat că aceste noi mişcări de trupe ruseşti au realimentat îngrijorările apărute în aprilie când cea mai mare acumulare de trupe şi echipamente ruseşti din ultimii ani la frontiera cu Ucraina a provocat indignare la nivel internaţional.

Actualele mişcări de trupe ruseşti în regiune survin în timp ce Kremlinul pare să adopte o linie mai dură faţă de Ucraina. O serie de responsabili ruşi, începând cu preşedintele Vladimir Putin şi până la unii oficiali de rang inferior au atacat în declaraţiile făcute în ultimele luni legăturile occidentale ale Kievului şi chiar au pus la îndoială suveranitatea Ucrainei. Putin a avertizat că orice extindere a infrastructurii militare NATO pe teritoriul ucrainean reprezintă o “linie roşie” pentru Moscova.

Toate acestea au loc în timp ce conflictul care continuă de şapte ani şi jumătate dintre forţele ucrainene şi separatiştii susţinuţi de Moscova în regiunea Donbas (estul Ucrainei) intră într-un nou stadiu. La 26 octombrie, armata ucraineană a confirmat că a utilizat o dronă de fabricaţie turcească împotriva unei poziţii a rebelilor în Donbas, aceasta fiind prima oară când Kievul utilizează un astfel de dispozitiv de luptă, ceea ce a provocat indignarea Moscovei.

În acelaşi timp, relaţiile dintre Moscova şi NATO sunt deosebit de tensionate. Rusia şi-a suspendat misiunea de pe lângă sediul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles la 18 octombrie, după ce Alianţa a expulzat opt membri ai misiunii ruse pentru acuzaţii de spionaj.

Încă nu este clar scopul pentru care forţele ruse se concentrează în apropierea frontierei cu Ucraina, notează publicaţia citată.

Mai multe înregistrări video postate în ultimele zile pe reţele de socializare arată trenuri şi convoaie militare ruseşti ce transportă cantităţi mari de echipamente militare, inclusiv tancuri şi rachete, în sudul şi vestul Rusiei.

“Problema e că nu este vorba de exerciţii. Nu pare să fie un exerciţiu de antrenament. Ceva se întâmplă. Dar ce poate să fie?”, se întreabă Michael Kofman, director pentru programul de studii asupra Rusiei în cadrul grupului non-profit de analiză CNA, un think-tank cu sediul în Virginia.

Responsabili din SUA şi Europa au început să remarce noile mişcări de trupe ruseşti în special în ultimele săptămâni, după ce Rusia a încheiat un exerciţiu militar comun de amploare cu Belarus cunoscut sub numele de cod “Zapad-2021” pe flancul său vestic, la jumătatea lunii septembrie.

Imagini din satelit accesibile în mod public arată că forţe ale Armatei 41 combinată a Rusiei, a cărei bază permanentă de staţionare se află în oraşul Novosibirsk, nu s-au întors în Siberia după exerciţii, ci s-au alăturat altor forţe ruse din apropierea graniţei cu Ucraina, afirmă Kofman.

De asemenea, imaginile difuzate pe internet par să arate că Armata I de tancuri de gardă, o structură de elită cu baza permanentă în regiunea Moscovei, transferă personal şi material spre frontiera cu Ucraina, potrivit aceluiaşi expert.

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, a declarat într-un comunicat că, după încheierea exerciţiilor “Zapada-2021”, Rusia a lăsat echipamente militare, precum şi centre de control şi comunicaţii, la locurile de antrenament de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Danilov estimează la 80.000- 90.000 numărul trupelor ruseşti desfăşurate de-a lungul frontierei cu Ucraina, fără a lua în calcul zecile de mii de militari ruşi care staţionează în Crimeea.

Moscova a mai provocat alerte în planul securităţii în trecut, prin comasarea unor importante contingente militare în apropierea frontierei ucrainene, retrăgându-şi apoi trupele şi risipind temerile legate de o nouă invazie în ţara vecină.

Oficialii ucraineni văd în astfel de măsuri un mijloc al Moscovei de a menţine situaţia tensionată şi incertă. Din 2015, când linia frontului din Donbas a fost îngheţată mai mult sau mai puţin, acumulările de trupe ruseşti la graniţa ucraineană nu au condus la o ofensivă pe scară largă a Rusiei sau a separatiştilor pe care îi sprijină, care să ducă la ocuparea de noi teritorii în Ucraina, comentează publicaţia americană, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here