Ungaria şi compania rusă de energie nucleară Rosatom au căzut de acord asupra calendarului extinderii centralei nucleare de la Paks, aflată la 100 kilometri sud de Budapesta, relatează marţi DPA.

”Acum se poate declara cu certitudine că cele două unităţi noi vor fi conectate la reţea la începutul anilor 2030”, a afirmat marţi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

El a semnat acordul cu şeful Rosatom, Aleksei Lihacev, la centrala de la Paks.

Cele două noi unităţi vor înlocui două din cele patru reactoare aflate în curent în funcţiune la centrala de la Paks. Premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit în 2014 construirea celor două noi reactoare.

Rosatom va livra părţii ungare reactoarele şi barele de combustibil. Moscova a furnizat, de asemenea, un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro, ce acoperă peste 80% din costuri.

”Extinderea centralei de la Paks nu mai este despre documente, ci despre lucrări de construcţie reale”, a spus marţi Peter Szijjarto.

De partea sa, Aleksei Lihacev a promis că din partea Rusiei ”va exista o atenţie crescută pentru acest proiect”.

Cooperarea energetică între Budapesta şi Moscova a fost criticată pe larg în Uniunea Europeană. Ungaria continuă să achiziţioneze gaz natural şi petrol din Rusia.

Centrala nucleară de la Paks a fost construită între 1969 şi 1987. Ea dispune de patru reactoare de tip sovietic VVER-440/213 şi produce zilnic 2.000 de megawaţi, ceea ce acoperă aproximativ jumătate din necesarul de energie electrică al Ungariei, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here