Talibanii nu vor avea acces la rezervele monetare ale Băncii Centrale păstrate de guvernul afgan în SUA, a asigurat luni un responsabil al administraţiei preşedintelui Joe Biden, în timp ce majoritatea acestor fonduri se află în afara Afganistanului, potrivit France Presse.

‘Activele Băncii Centrale pe care guvernul afgan le deţine în SUA nu vor fi puse la dispoziţia talibanilor’, a subliniat acelaşi responsabil american.

Marea majoritate a rezervelor monetare ale Băncii Centrale afgane nu se află în Afganistan, a precizat pentru AFP o sursa apropiată dosarului, fără ca totuşi să precizeze câte dintre aceste active sunt păstrate în Statele Unite.

Rezervele brute ale Băncii Centrale afgane se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lunii aprilie, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Afganistanul se afla luni în mâinile talibanilor după colapsul forţelor guvernamentale şi fuga în străinătate a preşedintelui Ashraf Ghani. Mii de persoane încercau cu disperare, într-un haos total, să fugă din ţară de pe aeroportul din Kabul, scrie Agerpres.

Ambasadorii ţărilor NATO vor participa marţi la o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Afganistan, unde ţările occidentale încearcă să-şi accelereze operaţiunile de evacuare, a declarat un responsabil al Alianţei, relatează AFP.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susţine apoi o conferinţă de presă, la ora 13.00 GMT, prima sa apariţie în faţa presei din iunie.

Stoltenberg a declarat, duminică, că NATO contribuie la securizarea aeroportului din Kabul “pentru a facilita şi coordona evacuarea” cetăţenilor occidentali în faţa înaintării talibanilor.

Însă aeroportul din capitala afgană a fost luni teatrul unor scene de haos total, mii de afgani adunându-se pe pistă pentru a prinde un zbor cu care să fugă din ţară.

Preluarea puterii de către talibani intervine în contextul în care SUA şi NATO au început în mai retragerea celor 9.500 de militari ai lor, între care 2.500 de americani, încă prezenţi în Afganistan.

Rapiditatea impresionantă cu care talibanii au obţinut din nou controlul în Afganistan provine nu doar din forţa lor pe teren, ci şi din presiunea lor susţinută pentru negocierea de acorduri şi capitulări, notează France Presse într-un comentariu difuzat luni.

Insurgenţii au aplicat strategia ‘morcovul şi băţul’ într-un veritabil război psihologic care i-a purtat din oraş în oraş, unele cucerite aproape fără niciun foc de armă, până în capitala Kabul.


Foto: (c)  LUKAS COCH / EPA


De ce o rezistenţă atât de slabă a armatei?, se întreabă AFP

La începutul retragerii trupelor internaţionale din Afganistan, în mai, atât Washingtonul, cât şi Kabulul erau încrezătoare în privinţa capacităţii armatei afgane de a-i contra pe talibani.

Cu efective de peste 300.000 de membri şi dotată cu echipamente de mai multe miliarde de dolari şi mult mai performante decât cele ale fundamentaliştilor, armata afgană părea, într-adevăr, redutabilă… cel puţin pe hârtie.

În realitate, armata era de ani buni roasă de corupţie şi subminată de un comandament mediocru, de un deficit de instrucţie şi de un moral scăzut. Dezertările erau frecvente şi inspectorii guvernului american avertizaseră de multă vreme cu privire la slaba viabilitate a trupelor.

Dacă forţele afgane au putut să facă faţă în anumite provincii din sud precum Lashkar Gah, ele au fost obligate apoi să acţioneze fără sprijinul armatei americane şi al loviturilor sale aeriene.

În faţa unor inamici mai reduşi numeric, dar mai hotărâţi şi cu o mai bună coeziune, soldaţii afgani au dezertat sau capitulat, uneori în unităţi întregi, lăsându-i pe insurgenţi să preia controlul oraşelor, unele după altele.

Cum au avut câştig de cauză talibanii asupra unei armate demotivate?

Prăbuşirea armatei afgane îşi găseşte premisele în acordul încheiat de fostul preşedinte american Donald Trump cu talibanii în februarie 2020 la Doha, pentru o retragere completă a trupelor străine, în schimbul unor garanţii de securitate şi al angajamentului talibanilor că vor discuta cu guvernul de la Kabul.

Pentru talibani, a fost vorba de o primă victorie, după aproape două decenii de război. Pentru numeroşi afgani, demoralizaţi, a fost o trădare şi un abandon.

Talibanii şi-au continuat atacurile împotriva forţelor guvernamentale, în acelaşi timp punând la cale asasinate ţintite contra unor jurnalişti şi militanţi pentru drepturile omului, insuflând frica. Propaganda lor s-a însărcinat să le anunţe apropiata victorie inevitabilă.

Potrivit unor surse, responsabili locali şi soldaţi erau bombardaţi cu mesaje care îi presau să se predea sau să coopereze, ameninţându-i cu ce e mai rău în caz de refuz. Altora li se propunea un permis de liberă trecere dacă nu opuneau rezistenţă.


Foto: (c)  STRINGER / EPA


Unde au fost seniorii războiului?

În faţa înaintării de neoprit a talibanilor, mai mulţi dintre seniorii războiului pe care îi numără Afganistanul şi-au mobilizat miliţiile şi le-au promis talibanilor repercursiuni dacă aveau să le atace fiefurile.

Dar şi în acest caz, pesimismul faţă de viitorul guvernului afgan a subminat combativitatea trupelor, care au abandonat fără luptă oraşele.

Ismail Khan, unul dintre seniorii războiului cei mai cunoscuţi din Afganistan, s-a predat talibanilor după căderea Herat, al cărui stăpân necontestat era de decenii.

Abdul Rashid Dostom şi Atta Mohammad Noor, care preluaseră conducerea rezistenţei la Mazar-i-Sharif, au fugit în Uzbekistan, denunţând o trădare a armatei afgane, în vreme ce miliţiile lor abandonau vehicule, arme şi uniforme pe marginea şoselelor.


Foto: (c)  STRINGER / EPA


Cum se explică o înaintare atât de rapidă?

Talibanii au început să negocieze capitulările cu mult timp înainte de debutul ofensivei lor în luna mai.

Se spune că au fost încheiate acorduri cu responsabili guvernamentali de la baza ierarhiei, precum şi cu guvernatori de provincii sau miniştri. Această strategie s-a dovedit foarte eficace.

Nici câmpuri de luptă sângeroase şi nici cadavre pe străzi nu au venit să ilustreze ofensiva finală a talibanilor spre Kabul. Din contră, imaginile au arătat talibani şi responsabili locali aşezaţi confortabil în fotolii pentru a semna capitularea oraşelor şi provinciilor.

În urmă cu o lună, un raportor american estima că guvernul afgan ar putea cădea în 90 de zile. După cucerirea primei capitale regionale de către talibani, a durat mai puţin de două săptămâni, încheie AFP, preluata de Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here