Activităţile de spionaj şi interferenţa externă în Canada au atins anul trecut un nivel comparabil cu cel din perioada Războiului Rece, una dintre cauzele acestei realităţi fiind vulnerabilităţile cauzate de pandemia de COVID-19, a declarat luni Serviciul canadian de informaţii pentru securitate (CSIS), potrivit Reuters.

În raportul său anual pentru 2020, CSIS a menţionat Rusia şi China ca motive speciale de îngrijorare şi a subliniat că în 2020 au sporit fenomene ca extremismul violent, interferenţa străină, spionajul şi atacurile cibernetice şi ”în multe feluri au devenit mult mai grave pentru canadieni”.

CSIS a stabilit o cauzalitate între intensificarea activităţii de spionaj străin şi creşterea numărului de oameni care au început să lucreze de acasă în contextul pandemiei de COVID-19.

”Actori străini periculoşi – inclusiv servicii de informaţii ostile şi cei care lucrează în numele lor – au căutat să exploateze condiţiile economice şi sociale create de pandemie” pentru a colecta informaţii valoroase, indică raportul CSIS.

În luna februarie, şeful CSIS a avertizat că o ameninţare strategică serioasă o reprezintă China, iar în noiembrie serviciul de informaţii canadian a identificat programe susţinute de stat în China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord ca ameninţări cibernetice pentru prima dată.

”În anul 2020, CSIS a observat activitate de spionaj şi interferenţă străină la niveluri nemaivăzute după Războiul Rece. China, Rusia şi alte ţări au continuat să strângă pe ascuns informaţii militare, economice şi politice în Canada prin activităţi ţintite în sprijinul obiectivelor de dezvoltare ale propriului stat”, susţine raportul citat, scrie Agerpres.

Raportul serviciului canadian de informatii, aici :

https://www.canada.ca/en/security-intelligence-service/corporate/publications/2020-public-report.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here