Serviciile secrete britanice au anunţat lansarea ”spionajului verde”, cu operaţiuni prin care vor încerca să verifice dacă alte ţări, în special ”cei mai mari poluatori ai lumii”, îşi respectă angajamentele în materie de combatere a schimbărilor climatice, relatează AFP.

”În domeniul schimbărilor climatice, în care toată lumea trebuie să-şi asume angajamente şi să joace cinstit, uneori este nevoie să verificăm dacă acest lucru într-adevăr se întâmplă”, a explicat într-un interviu acordat duminică Times Radio şeful serviciului britanic de spionaj MI6, Richard Moore, a cărui deviză la acest capitol este ”Aveţi încredere, dar verificaţi”.

Din acest motiv MI6 a început ”să spioneze cei mai mari poluatori din lume”, a indicat Moore, adăugând că MI6 susţine ceea ce el consideră a fi ”principalul punct pe agenda politicii externe pentru această ţară şi pentru Planetă, adică urgenţa climatică”.

”Atunci când oamenii îşi asumă angajamente în materie de schimbări climatice, probabil nouă ne revine sarcina de a ne asigura că ceea ce ei fac cu adevărat corespunde cu ceea ce au semnat”, a mai spus cel care este cunoscut şi sub numele de ”agentul C”.

Declaraţia sa vine la câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden a promis reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale SUA cu un procent cuprins între 50% şi 52% până în anul 2030 faţă de nivelul din 2005.

Promisiunea lui Biden ”schimbă datele problemei” şi ar putea da impulsul necesar negocierilor internaţionale, a reacţionat premierul britanic Boris Johnson, care a anunţat el însuşi reduceri mai mari ale emisiilor de CO2 faţă de cele deja decise de Regatul Unit, ţară care anul acesta găzduieşte Conferinţa ONU privind Schimbările Climatice (summitul COP26, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here