Pacea mondială este pusă “în pericol” de deciziile preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza rezerviştii şi de ameninţările sale de a folosi arme nucleare, a avertizat miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP.

“Anunţul făcut de Putin privind referendumuri fictive, o mobilizare militară parţială şi un şantaj nuclear constituie o escaladare gravă”, a scris el pe Twitter.

“Ameninţarea cu arme nucleare este inacceptabilă şi reprezintă un pericol real pentru toţi”, a insistat el. “Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a împiedica astfel de acţiuni. Pacea mondială este în pericol”, a avertizat responsabilul UE.

Cu câteva ore înainte, purtătorul său de cuvânt, Peter Stano, dădea asigurări că ultimele iniţiative ale liderului rus vor avea “consecinţe”.

“Statele membre ale UE au organizat deja o reuniune de coordonare în marja Adunării Generale de la New York”, a precizat el. Peter Stano, însă, a refuzat să detalieze, afirmând că detaliile discuţiilor sunt “confidenţiale”.

UE a adoptat deja şase pachete de sancţiuni economice împotriva Rusiei, dar au apărut tensiuni între statele membre, iar Ungaria a declarat că se opune noilor măsuri europene. Este necesară unanimitatea pentru sancţiunile UE.

“Teritoriile ocupate fac parte din Ucraina, care are toate drepturile să-şi restabilească autoritatea acolo şi UE este pregătită să-şi continue sprijinul în domeniul militar”, a adăugat Peter Stano.

Statele UE urmează să se pronunţe cu privire la alocarea de noi fonduri pentru continuarea asistenţei lor militare către Ucraina.

Au fost deblocaţi deja 2,5 miliarde de euro din Facilitatea europeană pentru pace, un fond gestionat interguvernamental în afara bugetului comun, iar noua tranşă în discuţie ar urma să fie de 500 de milioane, potrivit informaţiilor obţinute de AFP. Peter Stano nu a confirmat această sumă.

Liderii UE se reunesc pentru un summit informal în perioada 6-7 octombrie la Praga, urmând ca pe 17 octombrie să aibă loc o reuniune a miniştrilor de externe. O reuniune a miniştrilor apărării din NATO este programată pentru 13 şi 14 octombrie la Bruxelles.

Preşedintele rus a anunţat miercuri dimineaţă o “mobilizare parţială” a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina, în timp ce Moscova pierde teren pe câmpul de luptă. Liderul de la Kremlin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze “toate mijloacele sale de apărare”, inclusiv nucleare, pentru a “se apăra”, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here