Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat, luni, că oraşul Foşcani reprezintă unul dintre punctele militare critice ale ţării, fiind o zonă de importanţă strategică pentru flancul estic al NATO, cu precădere în actualul context de securitate.

“Mă înclin cu respect în faţa tradiţiilor onorante ale Brigăzii 282 Blindate şi în faţa sacrificiilor făcute de militarii acestei mari unităţi în conflagraţiile în care Armata României a participat de-a lungul istoriei. Nu multe structuri din Armata României se pot mândri cu caracterul de unicitate în arhitectura de forţe a instituţiei Apărării. Brigada dumneavoastră este una dintre aceste structuri unice. Mai mult, dispunerea dumneavoastră geografică sporeşte importanţa, dar şi responsabilitatea structurilor din această Brigadă. Poarta Focşanilor reprezintă unul dintre punctele militare critice ale ţării, ţinând cont că are potenţialul de a deveni o capcană operaţională pentru un posibil adversar, ori dimpotrivă, un călcâi al lui Ahile. Este în acelaşi timp şi o zonă de importanţă strategică pentru Flancul Estic al Alianţei, cu precădere în actualul context de securitate. De aici decurge şi statutul dumneavoastră de structură destinată NATO şi faptul că Brigada 282 Blindate s-a aflat în ultimii ani în topul priorităţilor de transformare a Armatei României. Brigada va continua să aibă întâietate, atât din punct de vedere al înzestrării, cât şi al consolidării capacităţii de luptă şi îmbunătăţirii nivelului de instruire”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În contextul împlinirii a 140 de ani de existenţă a Brigăzii 282 Blindate “Unirea Principatelor”, şeful Statului Major a vorbit despre pregătirea de excepţie a carelor militare ale acestei unităţi.

“Pregătirea de luptă este un capitol la care Brigada 282 Blindate excelează. Dumneavoastră, militarii din Focşani şi din alte garnizoane unde avem dislocate structuri ale Brigăzii, aţi demonstrat mereu un nivel de instruire ridicat, oferind valoare oricărui colectiv din care aţi făcut parte, atât în ţară, în teatrele de operaţii, sau în alte misiuni internaţionale. Nu am avut în ultimii ani vreun eveniment major de instruire în care să nu fie implicată Brigada 282. Acest lucru se datorează profesionalismului, expertizei şi eforturilor oamenilor structurilor care formează această mare unitate. (…) Pentru că v-aţi câştigat respectul şi statutul de unitate de elită, vă rog să primiţi felicitările şi întreaga mea consideraţie. Armata României este mândră de voi. Le mulţumesc, totodată, familiilor dumneavoastră şi tuturor focşănenilor. Sprijinul şi înţelegerea pe care le oferiţi instituţiei militare sunt extrem de importante şi apreciate”, a spus Petrescu.

Manifestările prilejuite de împlinirea a 140 de ani de existenţă a Brigăzii 282 Blindate “Unirea Principatelor” au început duminică, în Piaţa Unirii din Focşani, cu o expoziţie de tehnică şi echipament militar din dotarea importantei brigăzi din structura de forţe a Armatei României.

Luni, la Focşani, a avut loc ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 282 Blindată “Unirea Principatelor” şi defilarea detaşamentelor de militari din garnizoana Focşani, evenimente la care au participat premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, oficiali din cadrul MAI, reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene şi locale.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale, Brigada 282 Blindată “Unirea Principatelor” este continuatoarea tradiţiilor militare ale Diviziei 6 Infanterie înfiinţată la 1 aprilie 1883 cu garnizoana de reşedinţă la Focşani. De-a lungul existenţei sale, Divizia 6 Infanterie a participat la trei conflagraţii – Războiul Balcanic, Primul Război Mondial şi Al Doilea Război Mondial, iar în perioada modernă, structuri din cadrul brigăzii au participat la numeroase misiuni în teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan, scrie Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here