Sase CF-188 Hornet din Canada încep misiunea de Poliţie Aeriană Întărită în România

Detaşamentul Forţelor Aeriene Regale Canadiene, format din aproximativ 140 de militari (piloţi şi personal tehnic) şi şase aeronave CF-188 Hornet, îşi începe misiunea de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, în România, alături de militarii aparţinând Forţelor Aeriene Române şi aeronavele F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.

Aceasta este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forţelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 şi 2020. De asemenea, militarii canadieni au mai executat o misiune în România, la Câmpia Turzii, în anul 2014, arată un comunicat al MApN transmis AGERPRES.

Misiunile de poliţie aeriană desfăşurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum şi la consolidarea interoperabilităţii între Forţele Aeriene Române şi cele canadiene.

Dislocarea avioanelor CF-188 Hornet în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianţei atât în zona de nord, cât şi în zona de sud şi demonstrează unitatea şi determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate, scrie Agerpres.

https://youtu.be/dM-rfPCTXzs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here